Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Román nyelvű iskolákat zárnak be Moldova szakadár részén

2004.07.21. 21:59
Az iskolabezárás ellen tiltakozásul a tanárok és a diákok magukra zártak egy iskolát Moldova Dnyeszteren túli, orosz és ukrán többség által lakott részén. A helyi orosz hatóságok ismét nyíltan szembeszálltak a kisinyovi kormánnyal, amely az exportengedélyek megvonásával fenyegetőzik.
Több tucat diák és tanár zárkózott be egy iskolába Moldova Dnyeszter menti szakadár területén (az ún. Dnyeszter melléki Moldáv köztársaság), ahol a helyi orosz hatóságok bezáratják a román nyelven oktató intézményeket.

Tighina város 19. számú iskolájába mintegy ötven diák, tanár és szülő zárkózott be immár hatodik napja, miután a hatóságok erőszakkal becsuktak Tiraspolban - a terület fővárosában - egy másik, szintén román tannyelvű intézményt, és további iskola felszámolásokat is bejelentettek.

A hatóságok hétfőn elzárták az iskola villany-, gáz- és vízvezetékét, s felmondták a bérleti szerződését. A belülről bezárt kapun kívül milicisták őrködnek.

Rolf Ekeus, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi biztosa a tiraspoli iskola bezárását "nyelvi tisztogatásnak" minősítette. Az EBESZ kedden megfigyelőket küldött Tighinában a helyszínre.

Moldova szerdán megtorlást helyezett kilátásba Tiraspol ellen. Vladimir Voronin külügyminiszter közölte, hogy nem fognak exportengedélyt kiadni Dnyeszter menti vállalatok termékeire. Ezen árucikkek így - származási ország nélkül - nem kerülhetnek ki a külpiacokra.

A Dnyeszter menti hatóságok - az orosz és az ukrán mellett - elismerik az általuk moldovánnak mondott román nyelvet is hivatalos nyelvként, azonban csak cirill, és nem latin betűkkel írva, ahogy azt a bezárásra ítélt iskolákban használták. A Dnyeszter mellékén - az ország egészével ellentétben - az orosz nyelvű lakosok vannak többségben, és a románok kisebbségben.

Nincs elfogadott rendezési terv

Moldova 1991-ben, a Szovjetunió szétesésekor nyert el függetlenségét, ám az ország keleti felében, a Dnyeszteren túl élő orosz és ukrán többségű régió autonómia törekvései több száz halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktushoz vezettek.

A vérontásnak az orosz békefenntartó csapatok vetettek véget, ám a feszültség nem hagyott alább. Tavaly Moldova nem fogadta el az oroszok által kidolgozott, és a szomszédos Románia által is támogatott rendezési tervet, igaz, nem is volt beleszólása a béketervbe. A béketárgyalások, immár ukrán és moldovai részvétellel idén februárban az EBESZ nyomására indultak újra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!