Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Román nyelvű iskolákat zárnak be Moldova szakadár részén

2004.07.21. 21:59
Az iskolabezárás ellen tiltakozásul a tanárok és a diákok magukra zártak egy iskolát Moldova Dnyeszteren túli, orosz és ukrán többség által lakott részén. A helyi orosz hatóságok ismét nyíltan szembeszálltak a kisinyovi kormánnyal, amely az exportengedélyek megvonásával fenyegetőzik.
Több tucat diák és tanár zárkózott be egy iskolába Moldova Dnyeszter menti szakadár területén (az ún. Dnyeszter melléki Moldáv köztársaság), ahol a helyi orosz hatóságok bezáratják a román nyelven oktató intézményeket.

Tighina város 19. számú iskolájába mintegy ötven diák, tanár és szülő zárkózott be immár hatodik napja, miután a hatóságok erőszakkal becsuktak Tiraspolban - a terület fővárosában - egy másik, szintén román tannyelvű intézményt, és további iskola felszámolásokat is bejelentettek.

A hatóságok hétfőn elzárták az iskola villany-, gáz- és vízvezetékét, s felmondták a bérleti szerződését. A belülről bezárt kapun kívül milicisták őrködnek.

Rolf Ekeus, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi biztosa a tiraspoli iskola bezárását "nyelvi tisztogatásnak" minősítette. Az EBESZ kedden megfigyelőket küldött Tighinában a helyszínre.

Moldova szerdán megtorlást helyezett kilátásba Tiraspol ellen. Vladimir Voronin külügyminiszter közölte, hogy nem fognak exportengedélyt kiadni Dnyeszter menti vállalatok termékeire. Ezen árucikkek így - származási ország nélkül - nem kerülhetnek ki a külpiacokra.

A Dnyeszter menti hatóságok - az orosz és az ukrán mellett - elismerik az általuk moldovánnak mondott román nyelvet is hivatalos nyelvként, azonban csak cirill, és nem latin betűkkel írva, ahogy azt a bezárásra ítélt iskolákban használták. A Dnyeszter mellékén - az ország egészével ellentétben - az orosz nyelvű lakosok vannak többségben, és a románok kisebbségben.

Nincs elfogadott rendezési terv

Moldova 1991-ben, a Szovjetunió szétesésekor nyert el függetlenségét, ám az ország keleti felében, a Dnyeszteren túl élő orosz és ukrán többségű régió autonómia törekvései több száz halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktushoz vezettek.

A vérontásnak az orosz békefenntartó csapatok vetettek véget, ám a feszültség nem hagyott alább. Tavaly Moldova nem fogadta el az oroszok által kidolgozott, és a szomszédos Románia által is támogatott rendezési tervet, igaz, nem is volt beleszólása a béketervbe. A béketárgyalások, immár ukrán és moldovai részvétellel idén februárban az EBESZ nyomására indultak újra.