Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Tömegoszlatás mikrohullámmal

2005.07.24. 08:25
Sheriff néven rendszeresítheti jövőre Irakban az amerikai hadsereg legújabb fejlesztésű tömegoszlató fegyverét, amely állításuk szerint sérülést nem okoz, viszont akit eltalál, nem lesz kedve tovább zavarogni, mert úgy érzi, bőre lángokban áll.

Iraki bevetés előtt áll a mikrohullámú tömegoszlató fegyver (Active Denial System, ADS), amivel az amerikai hadsereg állítása szerint sérülések nélkül lehet jobb belátásra bírni a feldühödött tömegeket.


A Sheriff
A hadsereg szeretne áttörést elérni ezen a területen, főként ami Irakot illeti, hiszen a megszállt országban a jelenlegi gyakorlat szerint az erőszakoskodó szélsőségeseket rakétákkal és nagy kaliberű gépfegyverekkel próbálják szétzavarni, ha a felszólítás nem működik. A humánus fegyver életet menthet érvel a Pentagon.

A lángoló ember illúziója

A fegyver a mikrohullámú sütővel azonos elven működik: egy 95 gigahertzes, nagyon magas frekvenciájú energianyalábot lövell a tömegbe, mire a fegyver hatósugarába került személy elviselhetetlen fájdalmak közepette úgy érzi, mintha lángolna a bőre.

A bőrbe kevesebb mint egy milliméternyire hatoló mikrohullám a fejlesztők szerint sérülést nem okoz, mivel nagyon alacsony energiájú, csupán a test védelmi rendszerét veri át. Így a hőérzet azonnal megszűnik, amikor a delikvens kikerül a hatósugárból. A fegyver terepen történő tesztelése 2000-ben kezdődött a Kirtland légibázison, Új Mexikóban.

Mégsem teljesen veszélytelen?

Az amerikai légierő által 51 millió dollárért kifejlesztett eszközt egy kormánytól független orvosi szakértőkből álló csoport is ellenőrizte, és megállapította a mikrohullám által okozott maradandó szemsérülés, illetve hosszú távon rákos megbetegedés előfordulása alacsony, illetve kifejezetten alacsony.

Pedig a fegyver még mindig veszélyes a látószervre. A New Scientist a napokban számolt be a fegyver legutóbbi tesztjéről. A tömegbe verődött tesztalanyoknak a kísérlet alatt meg kellett szabadulniuk szemüvegüktől, illetve a kontaktlencséiktől, sőt korábban a fémtárgyakat is elvették tőlük, mivel azok jóval gyorsabb felforrósodnak, mint az emberei bőr.

A tudományos magazin által megszólaltatott szakértő ezért aggodalmát fejezte ki a fegyver humánusságát illetően. "Mi történik, ha valaki a tömegben valamiért nem tud kijutni a hatósugárból" - tette fel a kérdést a Reuters által megszólított Neil Davison, a brit Bradford egyetem nem halálos fegyvereket fejlesztő projektjének koordinátora.

Jön és oszlat a Sheriff

A beszédes módon Sheriffnek nevezett eszköz jövőre kerülhet az iraki utcákra egy az amerikai hadseregben rendszeresített Humvee terepjáróra szerelve, de az Infowars.com szerint terveik már a légi és vízi járműre optimalizált változatot is. A rendőrség és a tengerészgyalogság pedig hordozható változatot kaphat.

A Sheriffen rendszeresítenék a Gunslinger fantázianevű automata fegyvert, amely az ellensége mesterlövészeket ártalmatlanítaná. Az eszköz a kilőtt golyó röppályájából kiszámítja a lövő helyzetét, és azonnal visszatüzelne.

Humánus tömegoszlatás

A tömegoszlatások korában egyre nagyobb helyeződik a humánus fegyverekre, de a füstbomba, a könnygránát, a vízágyú és az olykor halálos sebet ejtő gumilövedék eszköztárat eddig nem sikerült sehol sem lecserélni.

Ezek az eszközök ugyanis sikerrel vethetők be antiglobalista tüntetők ellen, de egy népi forradalom kellős közepén más kevésbé használhatók. Hasonló cipőben jár a feldühödött palesztin tömegekkel megütköző izraeli hadsereg is, amely ugyancsak fejleszt humánus fegyvereket.

Egyike ezeknek a bűzbomba, amely a borz szagmintájával megegyező, a ruhában öt éven át megmaradó szintetikus anyagot lő a tömegbe. Mivel az iszlám szerint szagló ruhában nem lehet istentiszteletre járni, az izraeli fejlesztők azt remélik ez elég visszatartó erőt jelent majd a mélyen vallásos palesztinoknak, hogy tartózkodjanak a felvonulásoktól.

A mikrohullámú fegyverek (energia- vagy rádióhullámokkal operáló magas frekvenciát alkalmazó rendszerek) használata ráadásul a nem várt megbetegedések mellett más mellékhatásokkal is járhat, vélik a szakértők.

A technikai berendezések megbénítására alkalmas eszköz a terroristák kezében is hathatós fegyver lehet, ráadásul házilag is könnyen kifejleszthetők kisebb tudású, de hatékony mikrohullámú fegyverek.