Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Monrovia központját ostromolják

2003.07.22. 14:38
A libériai védelmi miniszter szerint hatszázan haltak meg az elmúlt négy napban, amióta kiújultak a harcok a Charles Taylor elnök vezette kormányerők és a lázadók között. Ugyanakkor továbbra sem döntöttek arról, ki, hogyan és mikor fog beavatkozni a lakosságra egyre nagyobb veszélyt jelentő konfliktusba.
Több mint 600 halálos áldozatot követeltek a kormánycsapatok és lázadók között Libériában dúló fegyveres összecsapások az elmúlt napokban, jelentette be kedden Daniel Chea libériai védelmi miniszter.

Segélyszervezetek becslése szerint mintegy százan vesztették életüket a főváros több pontját érintő tüzérségi tűzben. A halottak többsége azon tízezrek közül került ki, akik a főváros, Monrovia belvárosába és a diplomatanegyedbe húzódtak a nagyobb biztonság reményében.

Afrikai szerepvállalást szeretnének

Az összecsapások csütörtökön újultak ki Monrovia közelében. Az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD) és a jelenleg még hatalmon lévő elnök, Charles Taylor kölcsönösen egymást vádolja a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség védnöksége alatt június 17-én Ghánában kötött tűzszünet megsértésével.

A nyugat-afrikai országok vezérkari főnökei kedden Szenegálban tartottak megbeszéléseket a libériai helyzetről és a nemzetközi erők helyi bevetéséről.

Az ECOWAS egyik magas rangú illetékese a BBC-nek elmondta, még mindig reménykednek abban, hogy elkerülhető a fegyveres erők bevetése.

Bár Nigéria elnöke, Olusegun Obasanjo az ECOWAS csapatok bevetését, csak egy újboli tűzszünet megkötéséhez kötötte, a szenegáli találkozón a nigériai hadsereg illetékese elmondta, a vezérkar felkészült, hogy egy páncélos zászlóajjal a két fél között ütközőként vállaljon szerepet.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) katonai alakulatai vezetnék a beavatkozást a polgárháborús helyzet felszámolása érdekében.

Annan: a lázadók felelősek

Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn kijelentette, hogy a helyzet még menthető, ha minél előbb katonák érkeznek Libériába. Annan afrikai és amerikai szerepvállalásra egyaránt számít.

Annan a lázadókat teszi felelőssé a tűzszünet be nem tartásáért, és figyelmeztetett, "minden emberi katasztrófáért, amelyet a harcok Monroviában okozhatnak, őket fogják felelőssé tenni."

4500 amerikai úton, 70 ott van

Hétfőn megérkezett Monroviába az a terrorellenes harcra kiképzett, 41 fős amerikai különleges tengerészgyalogos-alakulat, amelynek küldését előző nap jelentette be a Pentagon. Feladatuk az amerikai létesítmények biztosítása lesz.

Az újonnan érkezőkkel csaknem 70 fősre növekedett a Monroviában lévő amerikai egység száma.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter hétvégén írta alá azt a parancsot, aminek alapján 4500 amerikai katonát három hajóval a Földközi-tengerre vezényeltek, ha amerikai állampolgárokat kell evakuálni vagy békefenntartó feladatokra lenne szükség.

Bush megvárná az afrikaiakat

George W. Bush amerikai elnök korábban közölte: tanulmányozza az Egyesült Államok katonai beavatkozásának lehetőségét, amit azonban Charles Taylor libériai államfő távozásához és az afrikai csapatok Libériába érkezéséhez kötött.

Charles Taylor libériai elnök elvben már korábban elfogadta, hogy lemond a hatalomról és nigériai emigrációba vonul, de nemzetközi békefenntartó erők Libériába vezényléséhez kötötte távozását.

Az elmúlt napok további eseményei

  • Hétfő délután aknavetőgránát csapódott be az Egyesült Államok monroviai nagykövetségének területére. A támadásban, amely az élelmiszerraktárt érte, hárman sérültek meg.

    Mintegy 60 ember vesztette életét hétfőn a libériai fővárosban a lázadók és a kormányerők közötti harcok során.

  • A harcok továbbra is a kikötőt a városközponttal összekötő hidakért folynak. A kikötőt szombaton foglalták el a lázadók, akiket vasárnap két hídról is visszavertek a kormányerők.

  • Az AP hírügynökség jelentése szerint tizennyolcan tüzérségi támadás közben vesztették életüket egy épületben, 28-an egyéb összecsapásokban. A LURD cáfolta, hogy aknavetői lennének, szerintük a tüzérségi támadásért Taylor elnök emberei felelősek.

  • Az ENSZ a harcok miatt kivonta még ott lévő hét munkatársát. A segélymunkások alig két héttel ezelőtt tértek vissza Monroviába amerikai segítséggel.