Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megölték Szaddám fiait

2003.07.22. 19:10
Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy Szaddám két fia, Udáj és Kuszáj meghalt az Irak északi részén fekvő Moszulban egy összecsapás során kedd reggel.
Nem ezt akarták

Egy a BBC által megkérdezett iraki újságíró elmondása szerint az amerikaiak eleinte csak egy helyi vezető nyomára akartak bukkanni az akcióval.

Az újságíró elmondta, amikor a kutatás összecsapássá fajult, az amerikaiak légi segítséget kértek. Heves tűzharc kezdőtött, majd a megérkező helikopterek poirg rombolták a házat. Az akcióban részt vevő 200 katona számos foglyot ejtett. A támadásban négy iraki meghalt, és vannak amerikai sérültek is.

Udájba és Kuszájba botlottak

A CNN katonai forrásokból úgy értesült, hogy a megölt irakiak között volt Szaddám Huszein két fia, Udáj és Kuszáj is; az információt később a hadsereg hivatalosan is megerősítette. A harcban a két fiún kívül életét vesztette Udáj egyik fia és egy testőr is. Bagdadban lövöldözéssel kísért népünnepély tört ki Udáj és Kuszáj halálhírére. A hír hallatán kedden sötétedés után Bagdad-szerte fegyverropogás hallattszott, az égen pedig nyomon követhetők voltak a többnyire Kalasnyikov géppisztolyból a levegőbe leadott sorozatok. Hírügynökségi jelentések szerint az iraki televízió szintén csatlakozott az ünnepléshez, vidám hangulatú dalok sugárzásával fokozva a bagdadiak körében az örömteli hangulatot.

Eddig az amerikaiak harmincnégy személyt fogtak el a körözött 55-ből, de a francia kártyára fazonírozott körözési lista pikk ásza, Szaddám Huszein még nem került kézre.

Családi parti

A fiatalabbik fiú, a káró ász, Kuszáj volt a hivatásos hadsereg, a Köztársasági Gárda parancsnoka, és az ő feladata volt Irak négy legfontosabb területének, így Bagdadnak és Tikrit, Szaddám szülővárosának őrzése is.

Udáj, a kör ász, volt korábban az, akit Szaddám utódjának tartottak, de később öccse került közelebb a hatalomhoz. Udáj igazgatta a félkatonai jellegű Fedájín milíciát, és főként a volt rezsim propagandgépezetéért felelt.

Igazgatta a Bábel című kormánylapot, alátartozott a legnépszerűbb ifjúsági tévécsatorna. Mint az iraki olimpiai bizottság elnöke, a rosszul teljesítő sportolókat erőszakkal próbálta jobb teljesítményre bírni.