Emőke
-4 °C
9 °C

Brazil villanyszerelőt lőtt le a Soctland Yard

2005.07.24. 17:30
Eddig három gyanúsítottat fogott el, egyet pedig lelőtt a brit rendőrség a csütörtöki, sikertelen londoni merényletsorozat utáni három napban. A lelőtt férfiról kiderült, valójában egy ártalmatlan brazil villanyszerelő volt. Londonban brazilok tüntetnek.

Három embert fogott el a brit rendőrség pénteken és csütörtökön, akik esetleg összefüggésbe hozhatók a csütörtöki merényletkísérletekkel. Szombaton a rendőrség elismerte, a pénteken lelőtt brazil villanyszerelőnek nem volt köze az akcióhoz.

#alt#
Menezes egy családi képen (BBC)

Jean Charles de Menezes a Stockwell metróállomásnál lőtték le, miután a rendőrök elől menekülni kezdett. A Scotland Yard emberei péntek óta a csütörtöki merényletkísérlet elmenekült résztvevőire vadásznak, akiknek a biztonsági kamerák által közölt fotóit köröztetik a városban.

A Londonban, Brixtonban élő Menezes épp abból a házból lépett ki, amit a rendőrség figyelt, és sötét bőrszíne miatt követni kezdték. A brazil kormány magyarázatot vár a brit vezetéstől a történtek miatt.

A Scotland Yard elnézést kért az ártatlan férfi haláláért, tragédiának nevezve a történteket. A brit rendőrség ugyanakkor hangúlyozta, a férfi gyanúsan viselkedett, hátizsákot viselt akárcsak az utóbbi két támadás elkövetői, és felszólításra sem állt meg. Ezután teperték a földre, és az egyik rendőr leadott rá egy sorozatot.

A lövöldözés viszonylag ritka jelenség Londonban, ahol még a rendőröknél is csak bizonyos esetekre van rendszeresítve a lőfegyver. Ian Blair a Scotland Yard főnöke a Sky News televíziónak magyarázta el, miért lőtték fejbe Menezest: ha ugyanis pokolgép lett volna nála, a rendőrökkel együtt felrobbant volna.

"A bocsánatkérés nem elég" - ezzel a jelszóval tüntetett vasárnap mintegy harminc brazil Londonban, és hasonlóan fogalmazott Menezes családja is. A tüntetők szerint Menezes azért viselt - a rendőröknek gyanússá vált - kabátot, mert a braziloknak túlságosan hűvös a brit klíma. Menekülni pedig azért menekült, mert megijedt a rárontó civil ruhás nyomozóktól, érveltek a tüntetők a Sky Newsnak.

Két hétig tarthatják őket fogva

Pénteken két gyanúsítottat fogtak el a hatóságok Londonban, mindkettőt a város déli részén lévő Stockwell állomáson délután, amely mellett - az Oval állomáson - robbant volna az egyik csütörtöki bomba. Az elfogott férfit szemtanúk szerint egy nővel és egy gyermekkel kísérték el a rendőrök.

A négy gyanúsított a biztonsági kamerák fotóin

A második férfit szintén a Stockwell állomáson kapták el éjszaka. Mindkét férfit az új brit terroristaellenes szabályozás szerint 14 napig tarthatja fogva a rendőrség anélkül, hogy megvádolná.

A harmadik férfit a birminghami vasútállomáson fogták el, két táska volt nála, amit elkoboztak tőle, írja a BBC. Az akció előtt kiürítették és lezárták az állomást.

Szombaton csak bombariadó

Szombat délután csupán egy bombariadó miatt kellett Mile End metróállomást lezárni, más izgalom nem történt a két hete terrorista fenyegetettségben élő Londonban.

Este egy dél-londoni lakásban razziáztak. Fegyveres rendőrök hatoltak be egy épületbe a Temzétől délre fekvő Streatham Hill negyedben, de senkit sem vettek őrizetbe.

Csütörtökön a július 7-ei robbantássorozatot akarták feltehetően megismételni ismeretlenek: három metróállomást és egy emeletes buszt akartak felrobbantani, de a korábbi bombákkal megegyező súlyú és anyagú pokolgépek nem robbantak be, csupán egy sérülés történt.