Donát
-4 °C
2 °C

Moszkva már egy koreai atomháborúra készül

2003.07.23. 13:58
Az orosz kormány polgári védelmi tervet dolgoz ki egy esetleges észak-koreai atomháborúra készülve. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint az Egyesült Államoknak kellene kezdeményezni a megakadt tárgyalások folytatását, mielőtt a helyzet konfliktussá fajul.
Moszkva számol azzal a lehetőséggel, hogy a Koreai-félszigeten háború tör ki, amelyben Észak-Korea atomfegyvert vethet be.

Romlik a biztonsági helyzet

"Ha nem is vagyunk a háború küszöbén, a konfliktus elméleti lehetősége fennáll" - fogalmazott szerdán Alekszandr Loszjukov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Értékelése szerint tavaly október óta folyamatosan romlik a térség biztonsági helyzete, és nem történnek hatékony erőfeszítések ennek megfordítására.

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság - mint képviselői beszámoltak róla - plutóniumot állított elő atomfegyver gyártásához, mert "nem lát egyéb lehetőséget saját védelme biztosítására".

Oroszország komolyan érintett

Loszjukov szerint ha Phenjan atomfegyvert használna, akkor az súlyos hatással lenne Oroszországra még akkor is, ha azt a Koreai-félszigeten vetnék be.

Moszkva szerint sürgősen tárgyalásokat kell kezdeni, máskülönben a helyzet fokozatosan konfliktussá fajul. A miniszterhelyettes úgy látja, hogy egyelőre nem kezdődött érdemi párbeszéd.

Tárgyalóasztalhoz ülhetne Amerika

Loszjukov szerint a párbeszéd legfőbb akadálya az, hogy Észak-Korea nem hajlandó többoldalú egyeztetéseket folytatni, az Egyesült Államok pedig, mivel az ügyet nemzetközi problémának tekinti, nem akar kétoldalú tárgyalásokat Phenjannal.

Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint az Egyesült Államok nemzetközi nyomás esetén tárgyalóasztalhoz ülhetne.

Az orosz kormány a héten hozzáfogott egy polgári védelmi terv kidolgozásához arra az esetre, ha a Koreai-félszigeten háború törne ki.