Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Vadvízi túrán ismerkedtek a terroristák

2005.07.24. 11:37
Miután a londoni merényletsorozat elkövetőit többé -kevésbé beazonosította a brit rendőrség, most a két csapat közötti kapcsolatok után kutakodik, amelyből kiderülhet, hogyan alakult ki a pakisztáni és a kelet-afrikai terrorista sejt Leedsben, illetve Londonban.
Megvan a kapcsolat a július 7-ei és 21-ei robbantók között, értesült az Observer rendőrségi forrásból. A második, sikertelen merényletsorozat után tartott házkutatásokkor előkerült nyomok bizonyítják, hogy a két négyes néhány tagja együtt vettek részt egy vadvízi evezős túrán.

Brazil villanyszerelőt lőttek le - hajsza Londonban >>>

Azt már eddig is valószínűsítették, hogy a két akciónak meglehetősen sok köze volt egymáshoz: a bombák anyaga, nagysága, működési elve, illetve a célpontok hasonlósága mind arra utal, közös tervezés eredménye volt a pokolgépes merényletsorozat, aminek első fordulójában 56 ember vesztette életét.

A Scotland Yard most azt vizsgálja, lehetséges-e, hogy az evezős túra, amin a 21-ei akció négy és a 7-ei akció két merénylője vett részt, egy csapatépítő túra lehetett-e. Mohammed Sidique Khan és Shehzad Tanweer a négy másik férfival az észak-walesi Balába utaztak, a gyanú szerint az utat egy muszlim pap tervezte.

Nem találják a New York feliratú poló gazdáját

Tovább folyik a hajsza a New York feliratú kenguruban rohanó merénylő után, aki miatt pénteken s szombaton is razziát tartottak Stockwell környékén: egy 17 fős kommandós osztag füstbombákkal rohant le egy lakást péntek délután.

A négy gyanúsított a biztonsági kamerák fotóin

A két csoport közötti kapcsolatoknak más dimenziói is vannak az Observer szerint. A rendőrség teóriája szerint a második hullám emberei kelet-afrikai, főként szomáliai és etiópiai terrorista sejtekhez kötődnek, nekik Londonban volt az állomáshelyük. Ellentétben a három hete önmagukat robbantó leedsiekkel, akik brit állampolgárságú pakisztáni származásúak voltak.

Szomáliába vezetnek a szálak

A szomáliai szál feltehetően Mogadishuba vezet, ahol egy Afganisztánban kiképzett szomáliai terrorista működtet egy sejtet.

A Scotland Yard sokat vár terroristák kiképzésének mikéntjét kutató nyomozástól, ez ugyanis a szervezőkhöz is elvezethet: feltevések szerint a háttérben ugyanúgy állhat egy mecset közössége, mint afganisztáni veteránok.

A rendőrség szerint kis, jól képzett csoport telepedett meg Nagy-Britanniában, akik aztán különválva elkezdték a saját terrorista sejtjeiket megalapítani.