Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szaddám fiai együtt mentek a halálba

2003.07.24. 17:41
Most már biztonságban érzi magát Udaj titkára, aki egy interjúban mesélt volt főnökéről. A titkár szerint most már csak Szaddám Huszein az egyetlen, aki hitelt érdemlően beszámolhat a háború indokaként emlegetett tömegpusztító fegyverekről.
"Nem gondolt arra, hogy megadja magát. Nyerni vagy veszteni, ez volt a filozófiája." - nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Udaj Huszein volt titkára, Abbász al-Dzsanabi.

Harapófogóval a börtönben

Bizonyíték a halálról
A CNN nyilvánosságra hozta az Udáj és Kuszáj Huszein holttestéről készült fényképeket. A diktátor fiait jól ismerő tanúk állítása szerint a képeken valóban a diktátor két fia látható. A fényképfelvételeket kizárólag erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk megtekintésre.
Udaj, Szaddám Huszein iraki diktátor fia kedden vesztette életét egy moszuli ház hat órán át tartó ostromában. A támadásban meghalt halálos ellensége is, öccse, Kuszaj.

A jelenleg Londonban tartózkodó titkár a CNN-nek elmondta, most már biztonságban érzi magát, mivel volt főnöke halott. Annak ellenére ugyanis, hogy fontos pozíciót töltött be a bukott iraki rezsim propagandagépezetét irányító Udaj alatt, ő sem kerülte el a börtönt.

"Több, mint kilencszer voltam börtönben. Három alkalommal még a verőlegényeit is rám küldte, hogy megkínozzanak." - számolt be hivatali idejéről al-Dzsanabi.

"Egy alkalommal az egyik testőrét utasította, hogy harapófogóval húzza ki az egyik fogamat. Ez történt velem, a titkárával. Most képzeljék el, mi történhetett másokkal."

Kedves ellenségem

Al-Dzsabani arra is választ adott, hogyan kerülhetett egy helyiségbe az amúgy egymás halálos ellenségének tartott Udaj és Kuszaj. Szerinte teljesen normális, hogy nehéz időben az emberek összetartanak.

A titkár kitért arra is, nagyon fontos lenne az iraki közhangulat szempontjából, ha az amerikaiak bizonyítani tudnák a tömegpusztító fegyverek létezését.

Az utolsó tanú

Most már Szaddám Huszein az egyetlen ember aki hitelt érdemlően be tudna számolni, a két fiú ugyanis már halott. Igaz, tette hozzá al-Dzsabani, a moszuli rajtaütés során Szaddám egy bennfentesét is sikerült elfogni.

Szex, szivar, heroin

Udaj Huszeinről más források is mint kíméletlen emberről számoltak be. A londoni székhelyű Indict emberi jogi szervezet szerint foglyait savfürdőre kényszerítette, a rosszul szereplő sportolókat megkínozta, és általános gyakorlata volt, hogy fiatal lányokat hozatott be az utcáról nemi vágyainak csillapítására.

Ezzel szemben Kuszaj jóban volt apjával, és hamarosan őt kezdték el Szaddám utódjának tartani. Eközben Udaj, számoltak be száműzött irakiak, a kilencvenes évek derekán több családtagjával is összetűzött, féltékenységből pedig halálra verte egyik testőrét, mivel az partit szervezett apjának és egy nőnek, aki végül Szaddám felesége lett.

Udaj nagy lábon élt, mikor Bagdad közeli házát elfoglalták az amerikaiak, kisebb állatkertet, millió dollárt érő borkészletet, luxusautókat, valamint heroint találtak.