Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A koalícióért mindenre kész a cseh jobboldal

2006.07.25. 18:01
Meglepő fordulatot vettek Csehországban a koalíciós tárgyalások, miután a koalícióba tömörülő három jobboldali párt ünnepélyesen aláírták és támogatásukról biztosították a szociáldemokrata párt programját. A szocdemek szerint a jobboldalt kizárólag a bársonyszékek érdeklik.

Meglepő, kissé groteszk fordulatot vettek kedden a cseh kormányalakítási tárgyalások a hárompárti jobbközép koalíció és a szociáldemokraták között.

A koalíciós pártelnökök ugyanis váratlanul bejelentették: az új kormányprogram a szociáldemokrata párt tíz pontból álló választási ígéretein fog alapulni, s felszólították a Cseh Szociáldemokrata Pártot, hogy nyilatkozzon, hajlandó-e egy ilyen kormányt támogatni, vagy sem. A szociáldemokraták kételkednek a koalíció szavahihetőségében, komolytalannak tartják ezt a hozzáállást, s azt állítják, hogy a szociáldemokraták kötelezettségvállalásai és a koalíciós szerződés ellentétben vannak egymással.

A szociáldemokrata párt a választások előtt egyebek között azt ígérte, hogy hat százalékra csökkenti a munkanélküliséget, 26 500 koronára emeli az átlagfizetéseket, emeli a nyugdíjakat, javítja a jogbiztonságot, csökkenti a közszféra eladósodását, s növeli a gyermekes családoknak nyújtott segítséget.

A három koalíciós párt - a Polgári Demokratikus Párt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártja - elnökei kedden délelőtt elfogadták és ünnepélyesen aláírták a szociáldemokrata dokumentumot, mint a jövőbeni jobbközép kormány programjának prioritásait. A szociáldemokratáknak délutánig kellett választ adnia a koalíció kérdésére, hogy támogatni fog-e egy ilyen kormányt.

"Ez a hozzáállás azt mutatja, hogy a koalíciós pártokat egyáltalán nem a kormányprogram, hanem csak a miniszteri bársonyszékek érdeklik" - kommentálta a helyzetet Bohuslav Sobotka, a szociáldemokraták első alelnöke. "Viccnek ez nagyon jó volt. A szociáldemokrata választási programnak azonban 80 oldala van" - mondta újságíróknak Jirí Havel, a kormány alelnöke.

A koalíció szerint azonban szó sincs valamiféle viccről. "A javaslatot abszolút komolyan gondoljuk. Nem tudom, hogyan viszonyulhatnánk még megértőbben a szociáldemokratákhoz, mint hogy egyik pártdokumentumukat kormányprogramként elfogadjuk" - jelentette ki Miroslav Kalousek kereszténydemokrata pártelnök.

Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök "marketingfogásnak" minősítette a koalíció ajánlatát, s komoly tárgyalásokra kérte a három pártot. "Nagyon sajnáljuk, hogy a koalíciónak még kormányprogram-tervezete sincs, amiről komolyan tárgyalni tudnánk" - szögezte le Paroubek. Megjegyezte: egy kormányprogram nem állhat egy oldalas szövegből, bár a párt üdvözli, hogy a koalíció ebből a dokumentumból merít ihletet. "Készen állunk a további tárgyalásokra" - hangsúlyozta Paroubek. A következő tárgyalási fordulóra szerdán kerül sor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!