Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A koalícióért mindenre kész a cseh jobboldal

2006.07.25. 18:01
Meglepő fordulatot vettek Csehországban a koalíciós tárgyalások, miután a koalícióba tömörülő három jobboldali párt ünnepélyesen aláírták és támogatásukról biztosították a szociáldemokrata párt programját. A szocdemek szerint a jobboldalt kizárólag a bársonyszékek érdeklik.

Meglepő, kissé groteszk fordulatot vettek kedden a cseh kormányalakítási tárgyalások a hárompárti jobbközép koalíció és a szociáldemokraták között.

A koalíciós pártelnökök ugyanis váratlanul bejelentették: az új kormányprogram a szociáldemokrata párt tíz pontból álló választási ígéretein fog alapulni, s felszólították a Cseh Szociáldemokrata Pártot, hogy nyilatkozzon, hajlandó-e egy ilyen kormányt támogatni, vagy sem. A szociáldemokraták kételkednek a koalíció szavahihetőségében, komolytalannak tartják ezt a hozzáállást, s azt állítják, hogy a szociáldemokraták kötelezettségvállalásai és a koalíciós szerződés ellentétben vannak egymással.

A szociáldemokrata párt a választások előtt egyebek között azt ígérte, hogy hat százalékra csökkenti a munkanélküliséget, 26 500 koronára emeli az átlagfizetéseket, emeli a nyugdíjakat, javítja a jogbiztonságot, csökkenti a közszféra eladósodását, s növeli a gyermekes családoknak nyújtott segítséget.

A három koalíciós párt - a Polgári Demokratikus Párt, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt és a Zöldek Pártja - elnökei kedden délelőtt elfogadták és ünnepélyesen aláírták a szociáldemokrata dokumentumot, mint a jövőbeni jobbközép kormány programjának prioritásait. A szociáldemokratáknak délutánig kellett választ adnia a koalíció kérdésére, hogy támogatni fog-e egy ilyen kormányt.

"Ez a hozzáállás azt mutatja, hogy a koalíciós pártokat egyáltalán nem a kormányprogram, hanem csak a miniszteri bársonyszékek érdeklik" - kommentálta a helyzetet Bohuslav Sobotka, a szociáldemokraták első alelnöke. "Viccnek ez nagyon jó volt. A szociáldemokrata választási programnak azonban 80 oldala van" - mondta újságíróknak Jirí Havel, a kormány alelnöke.

A koalíció szerint azonban szó sincs valamiféle viccről. "A javaslatot abszolút komolyan gondoljuk. Nem tudom, hogyan viszonyulhatnánk még megértőbben a szociáldemokratákhoz, mint hogy egyik pártdokumentumukat kormányprogramként elfogadjuk" - jelentette ki Miroslav Kalousek kereszténydemokrata pártelnök.

Jirí Paroubek szociáldemokrata pártelnök "marketingfogásnak" minősítette a koalíció ajánlatát, s komoly tárgyalásokra kérte a három pártot. "Nagyon sajnáljuk, hogy a koalíciónak még kormányprogram-tervezete sincs, amiről komolyan tárgyalni tudnánk" - szögezte le Paroubek. Megjegyezte: egy kormányprogram nem állhat egy oldalas szövegből, bár a párt üdvözli, hogy a koalíció ebből a dokumentumból merít ihletet. "Készen állunk a további tárgyalásokra" - hangsúlyozta Paroubek. A következő tárgyalási fordulóra szerdán kerül sor.