Emőke
-4 °C
9 °C

Aknazápor Monrovia utcáira

2003.07.25. 12:50
Hajnalban akanvetőkkkel támadták a libériai főváros diplomáciai negyedét, az első jelentések szerint a támadásban tizenegyen életüket vesztették. Eközben továbbra sincs megegyezés, mikor mennek békefenntartók a polgárháború dúlta országba.
Folytatódik Monrovia ostroma, a fővárosra nem sokkal hajnal után harminc lövedék hullott.

Kiáltozás, pánik

A BBC helyszíni tudósítója szerint hatalmas volt a pánik, az emberek kiáltozva menekültek a záporozó lövedékek elől. A támadásban legalább tizenegyen életület vesztették.

A támadás célpontjai elsősorban a lakónegyedek, a boltokkal tömött központi utcák, valamint az amerikai nagykövetség épülete és a diplomáciai negyed voltak. Sok civil épp oda menekült a harcok elől.

A hétfői, hatvan halálos áldozatot követelő ostromhullám óta a pénteki volt a legnagyobb támadás.

A hajnali támadást heves utcai harc követte, és bár a kormányerők némi sikert fel tudtak mutatni, a lázadók továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a külvárosi kerületeket.

Nincs víz

Az utóbbi napokban több százan vesztették életüket a múlt hét csütörtökön kiújuló harcokban, amely a hétvégén érte el a fővárost.

A harcok egyre inkább megkeserítik a civilek életét, komoly veszélybe került a vízutánpótlás és félő, hogy felüti a fejét a kolera vagy valamilyen más járvány.

Nincs döntés

Továbbra is kérdéses, érkeznek-e békefenntartók Libériába. Csütörtök este tovább folytak a tárgyalások a kérdésről az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Egyelőre nem indultak el a nigériai erők sem, noha korábban ígéretet tett erre Nigéria.

Az Egyesült Államok sem döntött arról, hogy beveti-e saját katonáit, ugyanakkor a hét elején egy hadosztályt irányított a Földközi tengerre, és tízmillió dollárt hagyott jóvá egy esetleges afrikai békefenntartó misszió támogatására.

A tárgyalások jelenlegi állása szerint elsőként 1,300 fős nigériai alakulat érkezne, ami egy háromezer fős nemzetközi békefenntartó erő előörse lenne.

Szükségem van egy zászlóaljra

Jacques Klein Libéria ENSZ-képviselője bírálja az ENSZ-t, az Egyesült Államokat valamint a nyugat-afrikai országokat, hogy képtelenek magukat elhatározni a gyors cselekvésre.

"Szükségem van egy zászlóaljra holnap reggelre, egy másodikra négy napon belül, és lehetőleg minél többre. De ebben a pillanatban nincs semmink " - nyilatkozta Klein.

Colin Powell külügyminiszter arról számolt be, Bush elnök még nem döntött, küldenek-e csapatokat Libériába.