Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mongol ellenzéki botrányos letartóztatása

2003.07.25. 11:38
A pártszékházat civil ruhás titkosrendőrök szállták meg, és amíg a sofőrt fojtogatták, elhurcolták az ellenzéki Demokratikus Párt politikusát. Gundalaj másnap egy demokráciáról szóló konferenciára igyekezett volna, korábban pedig vizsgálatot követelt az igazságügyminiszter ellen.
A mongol rendőrség pénteken botrányos körülmények között letartóztatta az egyik ellenzéki párt alelnökét, parlamenti képviselőt.

Csak az öklüket mutatták fel

Szemtanúk szerint a Demokratikus Párt székházát Ulánbátorban titkosrendőrök rohanták meg, és elhurcolták Gundalajt, a párt alelnökét, miközben a sofőrjét fojtogatták, egyik munkatársát pedig megverték.

A civil ruhás rendőrök nem mutattak fel letartóztatási parancsot, és még csak nem is igazolták magukat. Arra hivatkoztak, hogy "fentről kaptak parancsot" Gundalaj elvitelére. Az esetről videofelvétel készült.

Előzőleg, a nap folyamán a politikust a hatóságok megakadályozták abban, hogy felszálljon egy külföldre tartó repülőgépre, amellyel Szingapúrba indult volna egy konferenciára a demokráciáról.

Vizsgálatot követelt

A párt vezetői szerint Gundalaj azért került bajba, mert független vizsgálatot követelt a mongol igazságügy-miniszter ellen, aki botrányba keveredett. Követelte azt is, hogy a miniszter a vizsgálat idejére hagyja el a posztját.

A párt székháza előtt mintegy ezer ember tüntetett a letartóztatás miatt, az igazságügy-miniszter lemondását követelve. "Ha így bánnak egy parlamenti képviselővel, akinek a törvény külön védelmet szavatol, mennyivel rosszabb helyzetben vannak az egyszerű állampolgárok?" - idézte egyiküket a Reuters hírügynökség.

Kommunista kormányzás

A mongol kormány egyelőre nem kommentálta az ügyet.

A parlamentben a változatlanul a régi nevén szereplő volt kommunista párt - a Mongol Népi Forradalmi Párt - a 76 helyből 72-t szerzett meg a 2000-es választásokon, miután az előző években, a jobboldali koalíció kormányzása alatt hozott intézkedések kiábrándították a választókat.