Juscsenko szakított az újságírókkal

2005.07.27. 12:59
A Kucsma-korszak "legszebb" éveit idézi Viktor Juscsenko ukrán elnök tizenéves fiának fényűző életmódja. A Juscsenkót elnökké tevő exellenzéki sajtó kérdéseit azonban az elnök gorombán visszautasítja, így megromolhat a kapcsolat a "rendszerváltó" sajtó és a pajzsra emelt forradalmár között.

Véget érni látszik az ukrán elnök, Viktor Juscsenko kormányzásának kezdeti aranykora, de legalábbis elpárolgott az a Leonyid Kucsma-ellenes, proeurópai forradalmi hevület, amely karácsonykor egy oldalra állította az ellenzéki sajtót és az ellenzéki kormányt.

#alt#
Apa és fia még forradalmi hevületben

A narancsos forradalom vezetője először balhézott össze újságírókkal úgy, hogy a sajtómunkások kénytelenek voltak közös levelet írni az elnöknek - akárcsak Kucsma idejében.

Elfogyott lelkesedés

Juscsenkót száz újságíró szólította fel bocsánatkérésre, mert lebérgyilkosozta egyik kollégájukat. Szerhij Lescsenko hétfőn afelől érdeklődött az elnöknél, hogy milyen munkával kereste meg fia, Andríj Juscsenko azt 120 ezer dollárt (24 millió forintot), amiből M6-os BMW-jét vásárolta.

Az újságíró az Ukrainszka Pravda munkatársa, a lap a legbátrabb és legszókimondóbb ellenzéki sajtóterméknek számított Kucsma ideje alatt - nem kevés elismerést és hívet szerezve Juscsenkóék táborának.

A lap munkatársa volt többek között Gegorij Gongadze is, akit a feltételezések szerint Leonyid Kucsma tettetett el láb alól 2001-ben, és bár a gyanút hangfelvétel bizonyítja, az ügy megoldásával még adós a Juscsenko-kabinet. Annyi történt a kormányváltás óta, hogy két koronatanú rejtélyes módon öngyilkos lett az ügyészségi meghallgatás előtt.

Isten fia

Szerhij Lescsenko azért szegezte Juscsenkónak a kérdést, mert arról cikkezett korábban, hogy a még tizenéves Andrij Juscsenko fényűző életmódja feltűnően hasonlít a rossz emlékű Kucsma család látványos költekezéséhez.

#alt#
BMW M6 (507 LE)

Az Ukrainszka Pravda Isten fia? című írásában arról számolt be, hogy Andríj Juscsenko hogyan bénította meg egyszer autójával Kijev forgalmát, amikor leparkolt barátnője háza előtt, a többi autóst pedig testőrei a járdára parancsolták.

A Kyiv Post publicistája egyenesen a Bush lányok, Paris Hilton és a gazdag amerikai rapper, Puff Daddy köréhez hasonlította a jó kapcsolatokat kiépítő Juscsenko fiút: Andrij a Decadance House éjszakai bárban a hírek szerint 200 ezer forintos pezsgőt szokott vedelni, és tízmillió forintos mobilja van.

Összeszólalkoztak

Lescsenkónak hétfőn személyesen is volt alkalma megkérdezni az ukrán elnököt, hogy hol van ilyen jól fizető állása fiának. Juscsenko a következőt válaszolta: "Próbáljon meg úgy viselkedni, mint egy udvarias riporter, és ne úgy, mint egy bérgyilkos!"

"Nem gondoljuk, hogy az a hang és az a stílus, amit a fia fényűző életmódját firtató kérdésre válaszolva használt, méltó lehet egy demokratikus európai ország vezetőjéhez" - írta a száz újságíró levelében.

"Meg kell értenie, hogy ön és családja a köz figyelmének középpontjában van. A társadalomnak minden joga megvan ahhoz, hogy tudja, mennyit költ és keres az elnök családja" - áll a közelményben, amire Juscsenko nyílt levélben válaszolt.

"A sajtónak joga van ahhoz, hogy reflektorfénybe állítsa az elnök és családja életét, de a magánéletéhez semmi köze" - válaszolt - nem valami frappánsan - az ukrán elnök.

Ukránosítanak

Nem ez tűnik Juscsenkóék egyetlen ballépésének. Tovább folytatódik például az ukrán nyelv ráerőltetése az ukrajnai - többségében orosz - nyelvhasználókra. Juscsenko kedden arra utasította a belügyminisztert, a tárca beosztottjai - például a rendőrök - beszéljenek ukránul. Ha nem tudnak, tanulják meg . (Az ukrán nyelv hangzásra valahol az orosz és a lengyel között van félúton, de a lengyellel szemben keleti szláv nyelv, de az orosztól külön álló, még egy kicsit ábécéje is különbözik.)

A köztévé már hónapok óta próbálkozik azzal, hogy az oroszul nyilatkozók beszédét ukránra fordítsák. Hasztalan próbálkozás, vélik elemzők: bár az ukrán 1990-ig elnyomott, második nyelv volt a függetlenségét azelőtt csak pár évre visszaszerző Ukrajnában, a köznyelv ukránosítására nem a nyelv erőszakos nyüstölése a legjobb megoldás. Ez ugyanis könnyen visszaüthet a jövő tavasszal esedékes választásokon az orosz nyelvű választók tiltakozó szavazataiban.  • Tippek
  • Árfolyam