Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Visszafordultak a lázadók Monroviában

2003.07.29. 23:47
Beszámolók szerint most valóban hátrálni kezdtek a lázadók a főváros belvárosából. A nigériai békefenntartók még mindig "napokon belül" fognak megérkezni.
A lázadók legnagyobb csoportja tűzszünetet jelentett be, és úgy tudni fegyveresi megkezdték a frontvonalról való visszavonulást a Libéria fővárosa, Monrovia kikötője felé - jelentette a BBC.

Korábban már többször előfordult, hogy tűzszünetről beszéltek a lázadók, ám a bejelentések ellenére folytatták harcukat.

A BBC helyszínen lévő tudósítójának jelentése szerint, most valóban meghátrálnak.

Bár az aknazápor nem szűnik a kormányellenes erők illetékesei elmondták, átadják a kikötőt és visszavonulnak a tizenkét kilométerre fekvő Po folyóig, amint a békefenntartók megérkeznek.

Olesugun Obesanjo Nigéria elnöke korábban úgy nyilatkozott, országának békefenntartói "napokon belül megérkeznek".

A héten a Charles Taylor elnök vezette kormánycsapatok hétvégén azt jelentették, a mintegy két hete kiújult harcok először ellentámadásba lendültek Libéria második legnagyobb városában Buchananban.

Eközben továbbra is humanitárius katasztrófa fenyegeti a lakosságot immár Buchananban is, mivel a mind Buchanan, mind Monrovia kikötője a lázadók kezén van, vagy harcok dúlnak, így csak légi úton lehetne biztosítani a segélyszállítmányok megérkezését, ám erre egyelőre nem került sor.