Valér
4 °C
8 °C

Szaddámnak tulajdonított felvétel gyászolja Udajt és Kuszajt

2003.07.29. 19:43
Szaddám Huszein megbuktatott iraki vezető újabb beszédét tartalmazó felvételt tett közzé kedden az al-Arabíja arab hírtelevízió - a hangfelvételen Szaddám elismerte fiai, Udaj és Kuszaj halálát.
Fiait, Udajt és Kuszajt gyászolta és egyben elismerte halálukat Szaddám Huszein azon a hangfelvételen, amelyet kedden sugárzott az al-Arabija arab nyelvű dubaii hírtelevízió. .

A hanganyag valódiságát egyelőre nem igazolták, de Washingtonban Szaddám Huszeinnek tulajdonítják azt a beszédet, amelyet kedden sugárzott az al-Arabíja arab televízió.

Szép volt fiúk

Szaddám a kedden lejátszott felvételen mártírnak nevezi fiait, és közli, ha 100 másik fia lenne, azokat is feláldozná Irakért.

"A nemzet ékessége vagytok. Amerika le lesz győzve" - közli a volt diktátor orgánumához hasonlatos hang.

A hangfelvételen rögzített beszéd egy Korán-idézettel kezdődik, majd a férfihang közli: a két Huszein-fiú, valamint Kuszaj fia, a 14 éves Musztafa a dzsihád (szent háború) nevében haltak meg, és ilyen halált kíván minden iszlám harcos.

"Jó hír tehát a fiúk halála, mert két újabb nemes lélek tért vissza Teremtőjéhez" - mondja Szaddám.

A volt iraki vezető részvétét fejezi ki az iraki népnek fiai haláláért, és felidézi, hogy a két mártír "bátor csatában" vesztette életét.

A keltezés dátuma ismeretlen

A felvétel keltezéseként Szaddám 2003 júliusát nevezi meg, a pontos időpont egyelőre nem ismeretes - írta az AP amerikai hírügynökség.

Udajt és Kuszajt július 22-én ölték meg az amerikaiak az észak-irkai Moszulban, egy lakóházban tartott rajtaütés során.

A legutóbbi Szaddám-felvételt ugyancsak az al-Arabíja dubaji székhelyű televízió múlt szerdán mutatta be, a kazetta július 20-i keltezésű, vagyis még Szaddám Huszein fiainak halála előtt készült.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik munkatársa múlt csütörtökön valószínűnek mondta, hogy Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök hangja hallható rajta.

Ismét pár órán múlott

A hangfelvétel azután került adásba, hogy amerikai csapatok hétfőn ismét rajtaütöttek Tikrit városában, Szaddám Huszein szüleinek házán, ahol a diktátort nem, de kedd hajnalban egyik testőrét és két további szövetségesét sikerült elkapniuk.

A CNN-nek nyilatkozó Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes szerint alig néhány órán múlt, hogy nem sikerült hétfőn elfogni Szaddám Huszein iraki diktátort. Huszein "nem bin Laden, nincs hozzászokva, hogy a vadonban éljen" - adott hangot bizakodásának Armitage.

Ugyanakkor Kenn Pollack, a tekintélyes Brookings Intézet munkatársa nem zárta ki annak lehetőségét, hogy hosszabb időt is igénybe vehet Szaddám kézre kerítése.

Mint fogalmazott, a bukott rezsim vezetőjének gyakorlata van a menekülésben. Egyetértett ugyanakkor azokkal a hírszerzői értesülésekkel, amelyek szerint Szaddám két-három óránként változtatja a helyét.