Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Másfél kilométert repült az észak-koreai szuperrakéta

2006.07.30. 10:13
Teljes kudarccal végződött a hónap elején az észak-koreai Taepodong-2 típusú nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérlet - számoltak be róla vasárnap a japán tömegtájékoztatási eszközök.

A Kyodo hírügynökség és a Jomiuri című újság kormányforrásokon alapuló értesülése szerint a hordozóeszköz a kilövés után az indítóhelytől mintegy másfél kilométerre a levegőben felrobbant.

Korábban Tokióban úgy tudták, hogy a rakéta a Japán-tengerbe csapódott be miután 640 kilométert már megtett. Az újabb vizsgálatok alapján a szakemberek azonban arra a következtetésre jutottak, hogy Taepodong mindössze 40 másodpercig repült.

A 6 ezer kilométeres hatótávolságú rakétával elvileg az Egyesült Államok területét is el lehet érni. A kísérleti indítás akkor nagy riadalmat keltett a szigetországban, de most a Jomiuri szerint a kudarc arra mutat, hogy az észak-koreai rakétatechnológia fejletlen még.

Július elején Észak-Korea 7-10, különböző hatótávolságú rakétát lőtt ki, számoltak be japán, koreai és amerikai források.

Dél-koreai hírszerzési vezetők közölték, hogy Észak-Korea Scud típusú rövid hatótávolságú és Rodong típusú közép hatótávolságú rakétákat, valamint egy hosszú hatótávolságú Taepodong-2-t tesztelt. Több rakéta a Koreai-félsziget és Japán között húzódó japán-tengerbe csapódott be, a Taepodong-2 az első hírek szerint 640 kilométert tudott megtenni.

Tokió válaszul befagyasztotta a két ország közötti egyetlen gazdasági kapcsolatot jelentő kompjárat belépési jogát a japán vizekre, és felfüggesztette a két ország közötti charterjáratok működését is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!