Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél kilométert repült az észak-koreai szuperrakéta

2006.07.30. 10:13
Teljes kudarccal végződött a hónap elején az észak-koreai Taepodong-2 típusú nagy hatótávolságú rakétával végzett kísérlet - számoltak be róla vasárnap a japán tömegtájékoztatási eszközök.

A Kyodo hírügynökség és a Jomiuri című újság kormányforrásokon alapuló értesülése szerint a hordozóeszköz a kilövés után az indítóhelytől mintegy másfél kilométerre a levegőben felrobbant.

Korábban Tokióban úgy tudták, hogy a rakéta a Japán-tengerbe csapódott be miután 640 kilométert már megtett. Az újabb vizsgálatok alapján a szakemberek azonban arra a következtetésre jutottak, hogy Taepodong mindössze 40 másodpercig repült.

A 6 ezer kilométeres hatótávolságú rakétával elvileg az Egyesült Államok területét is el lehet érni. A kísérleti indítás akkor nagy riadalmat keltett a szigetországban, de most a Jomiuri szerint a kudarc arra mutat, hogy az észak-koreai rakétatechnológia fejletlen még.

Július elején Észak-Korea 7-10, különböző hatótávolságú rakétát lőtt ki, számoltak be japán, koreai és amerikai források.

Dél-koreai hírszerzési vezetők közölték, hogy Észak-Korea Scud típusú rövid hatótávolságú és Rodong típusú közép hatótávolságú rakétákat, valamint egy hosszú hatótávolságú Taepodong-2-t tesztelt. Több rakéta a Koreai-félsziget és Japán között húzódó japán-tengerbe csapódott be, a Taepodong-2 az első hírek szerint 640 kilométert tudott megtenni.

Tokió válaszul befagyasztotta a két ország közötti egyetlen gazdasági kapcsolatot jelentő kompjárat belépési jogát a japán vizekre, és felfüggesztette a két ország közötti charterjáratok működését is.