Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Menedékhelyet bombázott Izrael: 54 halott

2006.07.30. 14:58
Legalább 54 halottja van annak az izraeli rakétatámadásnak, ami a dél-libanoni Kana városában talált el egy menedékül szolgáló háromemeletes épületet. Izrael folytatja a Hezbollah elleni támadásokat, segélyt küldött a térségbe. A határ mentén eközben heves tűzharc alakult ki a Hezbollah gerillái és az izraeli csapatok között.

Izraeli légitámadásban meghalt legkevesebb 54 civil vasárnap reggel a dél-libanoni Kana városban, de helyi források 60 halottról számoltak be, és a mentési munkák még tartanak. Az egyik izraeli rakéta egy háromemeletes épületbe csapódott, aminek pincéjében óvóhelyet alakítottak ki.

A romok alól eddig 54 holttestet emelték ki, köztük 34 gyermekét. A harcok kitörése óta mintegy 600-an haltak meg Libanonban, 51-en Izraelben.


34 gyerek maradt a romok alatt

Az izraeli légierő körülbelül két óra hosszáig tartó támadássorozatban több tucatnyi épületet rombolt le a Szúrtól (Türosz) keletre fekvő kisvárosban. Részben összeomlott egy olyan háromemeletes épület is, amelyben mintegy száz ember, az országrész falvaiból elmenekült családok voltak elszállásolva.

Izrael szerint a Hezbollah felelős a civil áldozatokért

Az izraeli hadsereg 18 napja tartó libanoni offenzívája óta ez volt az egy bizonyos épület ellen végrehajtott, legtöbb áldozatot követelő légitámadás. A Kana elleni támadás egy összehangolt offenzíva része volt, amelyet az izraeli légierő, tüzérség és haditengerészet még hajnalban indított hat dél-libanoni falu ellen.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője a kanai légitámadásról szólva közölte, hogy előzetesen figyelmeztették a város lakosságát: hagyja el a helységet, mert azt a Hezbollah egyik rakétaindító bázisának tekintik, és támadni fogják. A Hezbollahra hárította a felelősséget a civil áldozatok magas számáért.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap kijelentette, nem tárgyalnak tűzszünetről, folytatják a Hezbollah gerillái ellen indított támadást. "Mély sajnálatomat fejezem ki az ártatlan civilek halála miatt. Semmi sem áll távolabb tőlünk, mint az ártatlanok bántása" - jelentte ki. Izrael segélyt juttat el Kanába a bombázás áldozatainak. Vasárnap délután Amir Perec védelmi miniszter bejelentette, kivizsgálják a bombázás körülményeit.

Határmenti harcok

Eközben a Hezbollah televíziója, az al-Manar arról számolt be, hogy a libanoni síita szervezet tüzérségi fegyverekkel támadta az izraeli hadsereg határ menti állásait, és heves tűzharc alakult ki a Hezbollah gerillái és a Dél-Libanonba mintegy 4 kilométer mélyen behatoló izraeli katonák között. A közelharc Kfar Kila helység mellett folyt.

Az izraeliek már több mint egy hete eljutottak Mardzsajúnig, de szombaton visszavonultak onnét. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a friss harcokról szóló jelentést.

Az izraeli katonaság szerint Libanonból indított katyusarakéták hullottak Naharíja, Kirjat Smona észak-izraeli településekre, valamint Maalot környékére. A mintegy 15 rakéta mind nyílt terepen csapódott be, 10 sebesültről számoltak be izraeli források.

Vasárnap a libanoni fővárosba, Bejrútba utazott volna a szombaton Izraelben tárgyaló Condoleezza Rice, de végül lemondta az utat. A vasárnapi támadás után a libanoni miniszterelnök ugyanis kikötötte, csak akkor fogadják az amerikai külügyminisztert, ha Izrael azonnal tűzszünetet köt.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szombaton elutasította az ENSZ által javasolt tűzszünetet. Mint mondta, Izrael megnyitott egy folyosót a határon a humanitárius segélyek szállítására. Olmert szerint a segélyeket a Hezbollah gerillái elrabolják így akarván humanitárius katasztrófát előidézni Dél-Libanonban, hogy aztán Izraelre hárítsák a felelősséget.

Bejrútban vasárnap százak tüntettek az ENSZ épülete előtt a Hezbollah jelszavait kiáltozva, számolt be a BBC.

Tiltakozó Európa

Jacques Chirac francia köztársasági elnök közleményében leszögezte, a számos ártatlan áldozatot, köztük nőket és gyermekeket követelő erőszakos cselekedetre nincsen mentség, és ez az eset minden eddiginél jobban mutatja, hogy azonnali tűzszünetre van szükség, különben megismétlődhetnek a hasonló tragédiák.

"Megdöbbentőnek és borzalmasnak" nevezte a mészárlást Margaret Beckett brit külügyminiszter és emlékeztetett arra, hogy London több ízben felszólította már Izraelt, a zsidó államot ért támadások arányában cselekedjen.

Ugyancsak "elborzasztónak" nevezte a kanai bombázást Katharina Von Schnurbein az Európai Unió Bizottságának szóvivője, megismételve a közösségnek a tűzszünetre való felhívásait. Egyben felszólította a szembenálló feleket, hogy "minden körülmények között tartsák magukat a humanitárius normákhoz, és nemzetközi joghoz".

Bejrútban a magyar szeretetszolgálat
Megkezdte munkáját Bejrútban a Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csoportja. Az egy sebészből, mentőtisztből és két ápolóból álló csoport a libanoni főváros Manszúrija kerületében lát el dél-libanoni menekülteket. A szálláshelyük közelében álló hatalmas épület alagsorában, ami eredetileg többszintes parkoló, ablaktalan betontermekben 120 menekült él. Bíró Zsuzsanna mentőtiszt és Molnár F. Tamás orvos értékelése szerint nincs járványveszély, s komolyabb sérülésekkel sem találkoztak. Jellemzőbbek a mentális problémák és az elhanyagolt fertőzések, betegségek. A gyerekek ellátására a magyar segélyszervezet a közeljövőben juttat ki nagyobb mennyiségű élelmiszert, és tervezik gyógyszerek küldését is. A vizsgálatok szünetében a pécsi orvos papírrepülő hajtogatására tanítja az apró gyerekeket. Az ideiglenes tábor lakóit a Michel Aoun tábornok vezette keresztény Szabad Hazafias Mozgalom önkéntesei látják el élelemmel. Az önkéntesek naponta 400 menekült élelmezéséről gondoskodnak a térség több táborában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!