Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Folytatódnak a szudáni zavargások

2005.08.03. 16:02
A hétvégén meghalt szudáni alelnök halála után kitört zavargásoknak már 84 halálos ládozata van. John Garang utóda jobb keze, Salva Kiir lett, a békepárti politikus a dél-szudáni lázadók katonai vezetője.

Már 84 halálos áldozata és több mint 800 sebesültje van Szudánban azoknak az etnikai zavargásoknak, amik John Garang fekete-afrikai politikus, az ország alelnökének váratlan halála után robbantak ki.

Salva Kiir, a függetlenségpárti katona

Garang sem rúghatta ki
Klikk a képre!
Salva Kiir nem szerzett diplomát, de a katonáskodással már a hatvanas években megismerkedett a dél-szudáni lázadók oldalán. 1972-ben Kartúm békét kötött velük, Kiir a szudáni hadsereg tisztje lett, de amikor 1983-ban az újabb lázadások leverésére rendelték délre, már a lázadók élén tért vissza. Támogatja Szudán déli részének elszakadását, ám emiatt nem lesz könnyű dolga Kartúmmal. Garang sosem engedte túl sokat szerepelni, de 2004-ben nem tudott megválni tőle, mert ez a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom szétszakadásával fenyegetett volna.
A BBC helyszíni beszámolói szerint a helyzet még mindig feszült, kedden újabb 19 embert öltek meg a Kartúmban, a fővárosban. Az áldozatok többsége arab, akik között öt iskolás gyerek és egy imám is volt.

A rendfenntartó szervek - beszámolók szerint - ugyan megpróbálták szétválasztani a küzdő feleket, de a déli szemtanúk szerint ez inkább az ő rovásukra történt.

Az országban 21 éves polgárháború után két évvel ezelőtt kötött békét egymással az arab vezetésű kormány és a fekete Garang által vezetett, jól szervezett Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom. A feketék (animisták és keresztények, Darfurban muszlimok) és az arabok (muszlimok) között törékeny a béke.

A zavargások az ország fővárosában és a feketék által lakott déli területeken súlyosbodtak lincseléssé, amit a negyvenmilliós országra zúduló eső szakított félbe kedd este - nem tudni, mennyi időre.

Szombaton temetik Garangot

Kedden az országba érkezett két egyesült-államokbeli küldött is, akik Garang utódjával, Salva Kiirrel és a szudáni elnökkel, a muszlim Omar al-Basirral folytatnak tárgyalásokat.

Garang utóda, Kiir bár kevésbé ismert politikusként, a kezdetektől harcolt a lázadó szudáni feketék mellett, és Garang jobb keze volt. Ma is az egyik legnépszerűbb a feketék körében és támogatja a déli területek elszakadását, amiről - a tűzszüneti megállapodás szerint - hat év múlva dönthetnek a dél-szudániak.

Szombaton tartják Garang temetését Dzsubában, amin az állami televízió beszámolója szerint részt vesz al-Basir elnök is. Dzsuba a déli autonóm terület fővárosa.

A Garang halála utáni zavargások csak az egyik részét jelentik Szudán jelenlegi problémáinak. Az ország nyugati határainál, Dárfúrban és a szomszédos Csádban még mindig kétmillió fekete menekült famert fenyeget az éhínség, őket arab milíciák űztek el otthonaikból.