Emília
18 °C
26 °C

Folytatódnak a szudáni zavargások

2005.08.03. 16:02
A hétvégén meghalt szudáni alelnök halála után kitört zavargásoknak már 84 halálos ládozata van. John Garang utóda jobb keze, Salva Kiir lett, a békepárti politikus a dél-szudáni lázadók katonai vezetője.

Már 84 halálos áldozata és több mint 800 sebesültje van Szudánban azoknak az etnikai zavargásoknak, amik John Garang fekete-afrikai politikus, az ország alelnökének váratlan halála után robbantak ki.

Salva Kiir, a függetlenségpárti katona

Garang sem rúghatta ki
Klikk a képre!
Salva Kiir nem szerzett diplomát, de a katonáskodással már a hatvanas években megismerkedett a dél-szudáni lázadók oldalán. 1972-ben Kartúm békét kötött velük, Kiir a szudáni hadsereg tisztje lett, de amikor 1983-ban az újabb lázadások leverésére rendelték délre, már a lázadók élén tért vissza. Támogatja Szudán déli részének elszakadását, ám emiatt nem lesz könnyű dolga Kartúmmal. Garang sosem engedte túl sokat szerepelni, de 2004-ben nem tudott megválni tőle, mert ez a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom szétszakadásával fenyegetett volna.
A BBC helyszíni beszámolói szerint a helyzet még mindig feszült, kedden újabb 19 embert öltek meg a Kartúmban, a fővárosban. Az áldozatok többsége arab, akik között öt iskolás gyerek és egy imám is volt.

A rendfenntartó szervek - beszámolók szerint - ugyan megpróbálták szétválasztani a küzdő feleket, de a déli szemtanúk szerint ez inkább az ő rovásukra történt.

Az országban 21 éves polgárháború után két évvel ezelőtt kötött békét egymással az arab vezetésű kormány és a fekete Garang által vezetett, jól szervezett Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom. A feketék (animisták és keresztények, Darfurban muszlimok) és az arabok (muszlimok) között törékeny a béke.

A zavargások az ország fővárosában és a feketék által lakott déli területeken súlyosbodtak lincseléssé, amit a negyvenmilliós országra zúduló eső szakított félbe kedd este - nem tudni, mennyi időre.

Szombaton temetik Garangot

Kedden az országba érkezett két egyesült-államokbeli küldött is, akik Garang utódjával, Salva Kiirrel és a szudáni elnökkel, a muszlim Omar al-Basirral folytatnak tárgyalásokat.

Garang utóda, Kiir bár kevésbé ismert politikusként, a kezdetektől harcolt a lázadó szudáni feketék mellett, és Garang jobb keze volt. Ma is az egyik legnépszerűbb a feketék körében és támogatja a déli területek elszakadását, amiről - a tűzszüneti megállapodás szerint - hat év múlva dönthetnek a dél-szudániak.

Szombaton tartják Garang temetését Dzsubában, amin az állami televízió beszámolója szerint részt vesz al-Basir elnök is. Dzsuba a déli autonóm terület fővárosa.

A Garang halála utáni zavargások csak az egyik részét jelentik Szudán jelenlegi problémáinak. Az ország nyugati határainál, Dárfúrban és a szomszédos Csádban még mindig kétmillió fekete menekült famert fenyeget az éhínség, őket arab milíciák űztek el otthonaikból.