Ferenc
10 °C
29 °C

A rendőrfőnök áll a mauritániai puccs hátterében

2005.08.04. 06:56
Katonai puccsal döntötte meg a rendőrfőnök felettesének, az 1984-ben puccsal hatalomra került Uld Tajának a hatalmát szerdán Mauritániában.

A mauritániai elnök hatalmát megdöntő katonák az ország eddigi rendőrfőnökét nevezték ki az afrikai ország új vezetőjének.

Eli Uld Mohammed Vall ezredes, nemzetbiztonsági igazgató (rendőrfőnök) a 17 tagú Igazság és Demokrácia Katonai Tanácsának elnöke, áll a junta által a nemzeti hírügynökség útján közzétett közleményben.

Az 55 éves Eli Uld Mohammed Vall az eddigi elnök, Mauja Uld Szid,Ahmed Taja bizalmasának számított. Uld Taja 1984-ben szintén puccsal került hatalomra. Szerda éjjelig nem lehetett tudni, hogy puccsnak voltak-e halálos áldozatai.

Tiltakozik a világ

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Nagy-Britannia külügyminisztériuma közleményben ítélte el az erőszakos hatalomátvételt. A dokumentum felszólít a demokrácia szabályainak és az emberi jogoknak a tiszteletben tartására, valamint a mauritániai állampolgárok és az országban tartózkodó külföldiek biztonságának szavatolására.

Az Egyesült Államok nevében Tom Casey külügyi szóvivő szerdán elítélte az államcsínyt és a törvényes elnök, Mauja Uld Szid,Ahmed Taja visszatérését sürgette.

Franciaország a külügyminisztérium szóvivője által kiadott közleményben a demokrácia és a törvényes intézményi keretek tiszteletben tartására szólította fel Mauritániát. Az államcsínyt elítélte az Afrikai Unió és Kofi Annan ENSZ-főtitkár is.