Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blair kitoloncoltatná a szélsőségeseket

2005.08.05. 18:07
Jogi változásokat hirdetett meg a terrorizmus elleni harc jegyében Tony Blair brit kormányfő. Lehetővé válhat egyes vallási szélsőségesek kitoloncolása az országból, jogilag is megfogható lesz a terrorista cselekmény előkészítése és az uszítás.

A vallási szélsőségesek kitoloncolását lehetővé tevő intézkedések támogatását jelentette be Tony Blair brit miniszterelnök pénteken.

Norvégia is szigorít
A rendőrség szélesebb jogokat kap a gyanúsított terroristák lehallgatása. A törvény értelmében a norvég biztonsági szolgálatnak lehetősége lesz arra, hogy a súlyos bűneseteket - köztük a terrorcselekményeket - megelőzendő, szélesebb körben alkalmazzon lehallgatóberendezéseket. Ezt megelőzően erre csak akkor volt lehetőség, ha egy bűncselekményt már elkövettek. Az új törvény a mobiltelefonon folytatott beszélgetések megfigyelésének lehetőségeit is szélesíti.
Az emberi jogok brit szabályozása jelenleg az emberi jogok európai egyezményén alapul, de a kormány módosításokat tervez, hogy megkönnyítse a terrorizmusra, gyűlöletre uszítók kitoloncolását.

Az említett emberi jogi egyezmény részeseként London nem adhat ki megvádolt személyeket olyan országokba, ahol kínzás vagy halálbüntetés fenyegeti őket.

"Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a játékszabályok változóban vannak" - jelentette ki a brit kormányfő, ígéretet téve arra, hogy lecsapnak a muszlim ifjakat radikalizáló szélsőségesekre.

Elsősorban a gyűlöletre uszító muzulmán prédikátorok, erőszakos cselekményeket pénzelő honlapok és könyvesboltok állnak a tervezett intézkedések célkeresztjében.

Fellépés a szélsőséges hitszónokok ellen

Blair még az év végéig keresztülverne a parlamenten egy új szabályozást, amely büntetni rendelné a terrorizmusra való "közvetett felbujtást", lehetővé téve a terrorcselekményeket magasztaló, s a muszlim fiatalokat tévútra vivő iszlámista hitszónokokkal szembeni fellépést.

Az új jogi szabályozásban tényállásként jelenne meg a terrorista műveletekre való kiképzés, történjék az akár Nagy-Britanniában, akár külföldön.

Az elképzelés szerint önálló bűncselekmény formáját öltené a "terrorista cselekményekre való előkészület" is.