Ferenc
11 °C
30 °C

Blair kitoloncoltatná a szélsőségeseket

2005.08.05. 18:07
Jogi változásokat hirdetett meg a terrorizmus elleni harc jegyében Tony Blair brit kormányfő. Lehetővé válhat egyes vallási szélsőségesek kitoloncolása az országból, jogilag is megfogható lesz a terrorista cselekmény előkészítése és az uszítás.

A vallási szélsőségesek kitoloncolását lehetővé tevő intézkedések támogatását jelentette be Tony Blair brit miniszterelnök pénteken.

Norvégia is szigorít
A rendőrség szélesebb jogokat kap a gyanúsított terroristák lehallgatása. A törvény értelmében a norvég biztonsági szolgálatnak lehetősége lesz arra, hogy a súlyos bűneseteket - köztük a terrorcselekményeket - megelőzendő, szélesebb körben alkalmazzon lehallgatóberendezéseket. Ezt megelőzően erre csak akkor volt lehetőség, ha egy bűncselekményt már elkövettek. Az új törvény a mobiltelefonon folytatott beszélgetések megfigyelésének lehetőségeit is szélesíti.
Az emberi jogok brit szabályozása jelenleg az emberi jogok európai egyezményén alapul, de a kormány módosításokat tervez, hogy megkönnyítse a terrorizmusra, gyűlöletre uszítók kitoloncolását.

Az említett emberi jogi egyezmény részeseként London nem adhat ki megvádolt személyeket olyan országokba, ahol kínzás vagy halálbüntetés fenyegeti őket.

"Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a játékszabályok változóban vannak" - jelentette ki a brit kormányfő, ígéretet téve arra, hogy lecsapnak a muszlim ifjakat radikalizáló szélsőségesekre.

Elsősorban a gyűlöletre uszító muzulmán prédikátorok, erőszakos cselekményeket pénzelő honlapok és könyvesboltok állnak a tervezett intézkedések célkeresztjében.

Fellépés a szélsőséges hitszónokok ellen

Blair még az év végéig keresztülverne a parlamenten egy új szabályozást, amely büntetni rendelné a terrorizmusra való "közvetett felbujtást", lehetővé téve a terrorcselekményeket magasztaló, s a muszlim fiatalokat tévútra vivő iszlámista hitszónokokkal szembeni fellépést.

Az új jogi szabályozásban tényállásként jelenne meg a terrorista műveletekre való kiképzés, történjék az akár Nagy-Britanniában, akár külföldön.

Az elképzelés szerint önálló bűncselekmény formáját öltené a "terrorista cselekményekre való előkészület" is.