Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Háromból kétezer román visszakaphatja útlevelét

2005.08.05. 16:54
Meghajolt a közfelháborodás előtt a román belügyminisztérium: visszakaphatja útlevelét kétezer román állampolgár abból a háromezerből, akiktől azért vették el augusztus elseje után, mert 90 napnál többet tartózkodtak Nyugat-Európában.

Kétezer román állampolgár várhatóan visszakapja útlevelét abból a háromezerből, akiket Romániába való hazatérésük idején a határon megfosztottak úti okmányaiktól, ezt a belügyminisztérium jelentette be pénteken.

A román határőrség augusztus elseje óta több mint háromezer hazatérő állampolgártól elvette az útlevelét, mert az illetők tovább tartózkodtak a nyugat-európai országokban a törvény által engedélyezett 90 napnál.

Kétezren azért kaphatják mégis vissza, mert utólag bebizonyították: elfogadható indokkal tartózkodtak a törvény szerint megszabott 90 napnál hosszabb ideig a schengeni országokban.

Akát öt évre is visszavonhatják

Augusztus elsejétől lépett érvénybe az új szabályozás, amely szerint a román állampolgárok, akik túllépték a turistavízumban előírt 90-napos tartózkodási határidőt valamely EU-s államban, útlevelük felfüggesztésére számíthatnak. A büntetés egy évtől öt évig terjedhet, és az okmányt a határnál visszatartják. Kivételt képeznek azok a személyek, akik érvényes munkavállalási engedéllyel rendelkeznek vagy felmutatják a munkavállalási vízumot az adott ország romániai képviseletétől.

Az utóbbi napokban a román hatóságok bebizonyították, hogy komolyan veszik az előírásokat. Az ebből adódó közfelháborodás nyomán azonban a belügyminiszter egy nyilatkozatában jelezte, hogy kétezer személy várhatóan visszakapja útlevelét.

Egymillió románt fordítottak vissza Nyugat-Európában

2006 februárjában lép ugyanakkor életbe a 2005/248-as törvény, amely tovább szigorítja a román állampolgárok külföldi utazásainak körülményeit. Ez viszont már csupán azokat a személyeket sújtja, akik többször is túllépték a törvény által megszabott tartózkodási időt valamely schengeni államban, vagy pedig olyan bűntényeket követtek el, amelyek negatívan befolyásolták Románia hírnevét. Így az első kihágás után három évre fosztják majd meg az illető román állampolgárt útlevelétől, a "visszaesőknek" azonban már öt évre veszik el az úti okmányát.

A Krónika című erdély lap beszámolt arról: a határrendészet statisztikái szerint az idén 1,185 millió román állampolgárt fordítottak vissza különböző országok határaitól. Közülük a legtöbbet (98 ezer) a spanyol határőrök nem engedtek be országuk területére.

A román belügyminisztérium ugyanakkor saját határőreivel erősíti a magyar-osztrák és a francia-spanyol határátkelőket, a nagy-britanniai hatóságok kérésére pedig a közeljövőben oda is küldenek két román határőrt.

Az ellenzék ellenzi a szigort

Az útlevelek visszatartása azonban most román földön kavar belpolitikai vitát. Az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint ez az intézkedés emberi jogokba ütközik, korlátozza a mozgásszabadságot, akadályozza az üzleti kapcsolatok fejlődését, ráadásul az útlevél visszatartását az uniós jogszabályok sem követelik meg. A kormánypárt szükségesnek tartja, hogy idejében figyelmeztessék az embereket a külföldön tartózkodás határidejének túllépése esetén alkalmazott büntetésre, hogy az érintettek rendezhessék ügyeiket.

A döntés heves reakciót váltott ki a Román Üzletemberek Szövetségének (AOAR) berkeiben is, ahol szintén a mozgásszabadság korlátozásának minősítik az eljárást. Úgy vélik, hogy e lépéssel a román üzletemberek hátrányos helyzetbe kerülnek külföldi partnereikkel szemben.

Ezzel szemben Neculai Burnichi a határőrség vezetősége részéről úgy nyilatkozott: a rendelet nagyon is megfelel a schengeni országokban való tartózkodásra vonatkozó európai normáknak. Hozzátette: a Románia csatlakozásához elengedhetetlen fejezetek közé tartozik a határátkelés szabályozása. Amennyiben ez nem történik meg, érvénybe lép majd a védzáradék - figyelmeztetett a tisztségviselő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!