Ágnes
-1 °C
2 °C

Líbia vállalja a felelősséget lockerbie-i merényletért

2003.08.06. 18:23
A Líbiai kormány és nem az elnök, Kadhafi vállalja a felelősséget a Pan Am repülőgép a skóciai Lockerbie felett történt felrobbantásáért. Líbiának több lépésben kell tízmillió dollárt kifizetni minden egyes - így egy magyar - családnak is.
A líbiai kormány vállalja a teljes felelősséget a Pan Am légitársaság repülőgépének 1988-ban történt felrobbantásáért, s egy svájci bankban hamarosan letétbe helyez 2,7 milliárd dollárt a 270 áldozat hozzátartozóinak.

Minderről a The Washington Post számolt be szerdán, utalva arra, hogy az erre vonatkozó hivatalos dokumentumokat remény szerint a jövő héten írhatják alá. Ha minden a tervek szerint halad, Líbia augusztus 14-én tájékoztatja az ENSZ Biztonsági Tanácsát arról, hogy vállalja a teljes felelősséget a merényletért, amelyet a vád szerint egy líbiai ügynök követett el.

A tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva a mértékadó amerikai lap beszámolt róla: Moamer el-Kadhafi líbiai vezető arra törekszik, hogy minden területen javítsa kapcsolatait az Egyesült Államokkal, s elősegítse az amerikai vállalatok líbiai beruházásait.

Tripoli azt reméli, hogy a Lockerbie-merénylettel kapcsolatos felelősség elismerése után az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalosan is megszünteti az országgal szemben még érvényben lévő gazdasági szankciókat, s Líbia lekerülhet az amerikai külügyminisztériumnak arról a listájáról, amelyen a terrorizmust támogató országok szerepelnek.

Az amerikai légitársaság Boeing 747-es repülőgépét 1988-ban robbantották fel a skóciai Lockerbie felett. A fedélzeten 259 utas - köztük egy magyar család -, továbbá a 11 fős személyzet tartózkodott. A közös amerikai-brit nyomozás két líbiai ügynököt tette felelőssé a merényletért, közülük egyet egy hollandiai bíróság 2001 februárjában bűnösnek talált.

A The Washington Post emlékeztetett: amerikai jogászok és Líbia képviselői tavaly előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy Tripoli 10 millió dollárt fizet minden áldozat családjának, ugyanakkor lépések történnek annak érdekében, hogy megszüntessék a Tripolival szemben érvényben lévő nemzetközi szankciókat.

Az első 4 millió dollárt akkor fizetnék ki, amikor az ENSZ hivatalosan is hatályon kívül helyezi a szankciókat, a másik 4 milliót akkor, amikor az amerikai kormány is érvényteleníti a Líbiával szemben alkalmazott szankciókat, míg a fennmaradó 2 milliót abban az esetben, ha Tripoli lekerül az említett amerikai külügyminisztériumi "terrorlistáról".

A lap által idézett források szerint Kadhafi elnök továbbra sem hajlandó személyes felelősséget vállalni a történtekért, helyette a líbiai kormány teszi meg ezt a hollandiai bíróság által elítélt ügynök "munkáltatójaként".

A The Washington Post szerint továbbra is nyitott kérdés, hogyan reagál minderre a Bush-kormány. Mind a kongresszusban, mind a kormányzaton belül erősek a kételyek Kadhafi személyével kapcsolatban. John Bolton külügyminisztériumi államtitkár Tripolit a közelmúltban azzal vádolta meg, hogy vegyi fegyverek gyártásának felújítására törekszik.