Judit
2 °C
7 °C

Izrael jóváhagyta a gázai kivonulást

2005.08.07. 20:14
Az izraeli kormány vasárnapi ülésén megadta a végső hozzájárulást ahhoz, hogy zsidó telepesek első csoportja távozzék a Gázai övezetből; az egyoldalú kivonulási terv elleni tiltakozásul, még a kormányülésen megtartott szavazás előtt benyújtotta lemondását Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter.

Az izraeli kormány nagy többséggel szavazta meg a kivonulás első szakaszát: tizenhét miniszter hagyta jóvá öt ellenszavazat mellett.

Ariel Saron kivonulási terve értelmében jövő héten kezdődik meg a Gázai övezetben lévő összes, azaz 21, valamint négy ciszjordániai zsidó telep kiürítése.

#alt#
Sharon és Netanjahu a Knesszetben vasárnap (EPA)

A kormányülésen elfogadott döntés a Gázai övezetben lévő Necarim, Kfar Darom és Morag telepekre vonatkozik. A jóváhagyási sorrend azonban nem jelent kivonulási sorrendet is, amit biztonsági okok miatt a hadsereg fog meghatározni és az utolsó pillanatig titokban tartanak.

A telepesek kétharmada magától elmegy

A vasárnapi szavazást a kabinet tavaly júniusi elvi döntésével összhangban tartották meg, ami szerint négy egymást követő voksolást kell tartani a Gázai övezetben lévő 21 zsidó telep mintegy 8000 lakosának és további négy, elszigetelt észak-ciszjordániai telep 500 lakójának tényleges kiköltöztetéséhez.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a kormányülés előtt sugárzott tévéinterjúban úgy nyilatkozott, hogy a kiürítés előtt álló telepek lakóinak 60-70 százaléka kész önként távozni lakóhelyéről.


Telepesek elleni közelharcot gyakorló izraeli katonák (EPA)

Aki legkésőbb augusztus 15. és 17. között nem hagyja el a kiürítésre ítélt telepeket, erőszakkal távolítják el honnan. Mofaz szerint kettő-négy hétig tart majd a kivonulás, s azután kezdik meg a telepesek holmijának és bútorának elszállítását.

Vészforgatókönyvek a kivonuláshoz >>>

Netanjahu: a kivonulás az állam biztonságát veszélyezteti

Közvetlenül a szavazás előtt politikai bombaként robbant, hogy Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter benyújtotta lemondását, tiltakozásul a gázai övezeti telepek kiürítése miatt.

Netanjahu aki Saron legnagyobb ellenfele a jobboldali Likud párt vezetéséért vívott harcban és soha nem csinált titkot abból, hogy ellenez mindenféle kivonulást a megszállt területekről -.

"Eljött az igazság órája. Nem vállalhatok közösséget egy olyan intézkedéssel, amely az állam biztonságát veszélyezteti". Saron egyoldalú "leválasztási terve fel fogja erősíteni a terrorizmust. Nem ez a béke elérésének eszköze" - írta Netanjahu lemondólevelében, amelynek egyes részleteit ismertették a sajtó képviselőivel.

A volt miniszterelnök kifejezetten bírálta, hogy a palesztinoknak kikötőjük és repülőterük létesülne a Gázai övezetben és ellenőriznék az egyiptomi határt. Lemondólevelének átadása után Netanjahu mindenféle magyarázat nélkül távozott az ülésteremből.


Képek a kivonulás előkészületeiről

Saron helyzete megrendülhet

Netanjahu lemondása megrendítette Saron helyzetét pártján belül és az utolsó pillanatban ismét reménnyel töltötte el a kivonulás leállításában bízó szélsőjobboldalt és a telepeseket, akik a származástól fogva megillető, bibliai jogok elárulásának és a palesztin felkelés előtti kapitulációnak tartják a megszállt területek feladását.

Ujjongó gázai övezeti telepesek a kormányból való távozásra szólították fel a kivonulást ellenző, többi négy minisztert is, akik azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem áll szándékukban követni a pénzügyminiszter példáját. Netanjahu így meglehetősen védtelenül áll azon vádak előtt, miszerint lemondása nem volt más, csak ügyes trükk, hogy még a jövő évi parlamenti választások előtt megragadja a Likud vezetését.

Vasárnap is történt erőszak

A palesztinok és az izraeliek közötti legutóbbi erőszakcselekmény nem sokkal a kormányülés előtt történt: egy izraeli férfit és tízéves fiát sebesítették meg egy gépkocsiból tüzet nyitó fegyveresek Ciszjordániában, a Ateret zsidó telep közelében. A legfrissebb hírek szerint a fejlövést kapott gyermek állapota válságos. A támadást az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet vállalta

Néhány órával később egy fegyvertelen palesztin fiatalember sebesült meg halálosan a Gázai övezet déli részén, Rafahtól nem messze, miután izraeli katonák egy őrtoronyból több lövést adtak le - a hadsereg szóvivője szerint - "egy homokdombra".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?