Diána
12 °C
27 °C

Vádemelés az egyik londoni merénylő ellen

2005.08.07. 23:12
A 24 éves szomáliai július 21-én próbálta meg levegőbe robbantani a metrót, három másik társa is előzetesben van. Vasárnap Zambia kiadta a július 7-i merényletek egyik feltételezett kitervelőjét. Az év végéig 500 szélsőségest utasíthatnak ki Nagy-Britanniából.

Hivatalosan vádat emelt a brit rendőrség a július 21-i londoni merényletsorozat egyik feltételezett elkövetője, a szomáliai állampolgárságú Yassin Hassan Omar ellen, miközben Zambia kiadta az 56 halálos áldozatot követelő, július 7-i robbantássorozat egyik feltételezett értelmi szerzőjét Nagy-Britanniának.

A 24 éves Yassin Hassan Omart gyilkossági kísérlettel, összeesküvéssel és robbanóanyag birtoklásával vádolják, első bírósági meghallgatását hétfőn tartják. Eddig hat gyanúsított ellen emeltek vádat, de Omar lehet az első merénylő. A három feltételezett társa ugyancsak rendőrkézen van.

Az al-Kaida emberének vallja magát

Zambia vasárnap kiadta Nagy-Britanniának a július 7-i merényletek egyik állítólagos értelmi szerzőjét, a brit állampolgárságú Haroon Rashid Aswatot. A Scotland Yard azonnal őrizertbe vette a férfit.

A 31 éves, indiai származású férfit brit és amerikai újságok egyaránt olyan figurának állították be, mint aki a háttérből irányította a robbantássorozatot, amelyben 52 ártatlan ember és a négy elkövető életét vesztette.

Aswat a zambiai nyomozóknak állítólag azt vallotta, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat főnökének testőre volt. Aswatot július 20-án vették őrizetbe a délkelet-afrikai ország fővárosában terrorista cselekmények gyanúja és a helyi bevándorlási törvények megsértése címén, a Scotland Yard ugyanakkor nem erősítette meg, hogy terrorizmus miatt körözték.

A négy gyanúsított a biztonsági kamerák fotóin

A New York Daily News vasárnap úgy értesült, New York-i nyomozók komolyan foglalkoznak azzal, hogy a július 21-ei merénylők egyike a Yankees logójával és "New York" felirattal ellátott kapucnis pólóban volt (jobb felül). "Rengeteg időt foglalkoztunk a jel megfejtésével, de semmire sem jutottunk eddig" - nyilatkozta egy üzletembereknek tartott tájékoztatón David Cohen, a hírszerzési egység helyettes kapitánya.

Kevés a rendőr, kevés a fegyver

Vasárnapi brit újságok értesülése szerint Szaúd-Arábia jóval a július 7-i merényletek előtt figyelmeztette a brit titkosszolgálatokat a terrortámadások veszélyére, ám a biztonsági szolgálatok határozottan visszautasították a lapokban megszellőztetett adatokat.

Ian Blair, a Scotland Yard főnöke eközben a terrortámadásokra hivatkozva kijelentette, hogy a londoni rendőrséget sokkal több fegyverrel kell ellátni. Legalább százas nagyságrendben számít újonnan felfegyverzett rendőrökre - mondta a Mail on Sunday című újságnak. A főváros 30 ezret meghaladó rendőri állományából a lap tudomása szerint mindössze 2000 jogosult fegyverviselésre.

A News of the World beszámolója szerint a terrorellenes intézkedések Tony Blair brit miniszterelnök által bejelentett szigorítása értelmében az év végéig 500 külföldi iszlám szélsőségest utasítanak ki Nagy-Britanniából. A nevüket tartalmazó listát az utóbbi öt évben állították össze a titkosszolgálatok.

A brit kormány a jövőben megkönnyíti a muzulmán magániskolák csatlakozását a közoktatási rendszerhez, értesült a The Sunday Telegraph. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett iskolák a közoktatási hatóságok ellenőrzése alá kerülnek és igényt tarthatnak állami támogatásra, de igazodniuk kell a központi tananyaghoz.