Judit
2 °C
7 °C

Vádemelés az egyik londoni merénylő ellen

2005.08.07. 23:12
A 24 éves szomáliai július 21-én próbálta meg levegőbe robbantani a metrót, három másik társa is előzetesben van. Vasárnap Zambia kiadta a július 7-i merényletek egyik feltételezett kitervelőjét. Az év végéig 500 szélsőségest utasíthatnak ki Nagy-Britanniából.

Hivatalosan vádat emelt a brit rendőrség a július 21-i londoni merényletsorozat egyik feltételezett elkövetője, a szomáliai állampolgárságú Yassin Hassan Omar ellen, miközben Zambia kiadta az 56 halálos áldozatot követelő, július 7-i robbantássorozat egyik feltételezett értelmi szerzőjét Nagy-Britanniának.

A 24 éves Yassin Hassan Omart gyilkossági kísérlettel, összeesküvéssel és robbanóanyag birtoklásával vádolják, első bírósági meghallgatását hétfőn tartják. Eddig hat gyanúsított ellen emeltek vádat, de Omar lehet az első merénylő. A három feltételezett társa ugyancsak rendőrkézen van.

Az al-Kaida emberének vallja magát

Zambia vasárnap kiadta Nagy-Britanniának a július 7-i merényletek egyik állítólagos értelmi szerzőjét, a brit állampolgárságú Haroon Rashid Aswatot. A Scotland Yard azonnal őrizertbe vette a férfit.

A 31 éves, indiai származású férfit brit és amerikai újságok egyaránt olyan figurának állították be, mint aki a háttérből irányította a robbantássorozatot, amelyben 52 ártatlan ember és a négy elkövető életét vesztette.

Aswat a zambiai nyomozóknak állítólag azt vallotta, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat főnökének testőre volt. Aswatot július 20-án vették őrizetbe a délkelet-afrikai ország fővárosában terrorista cselekmények gyanúja és a helyi bevándorlási törvények megsértése címén, a Scotland Yard ugyanakkor nem erősítette meg, hogy terrorizmus miatt körözték.

A négy gyanúsított a biztonsági kamerák fotóin

A New York Daily News vasárnap úgy értesült, New York-i nyomozók komolyan foglalkoznak azzal, hogy a július 21-ei merénylők egyike a Yankees logójával és "New York" felirattal ellátott kapucnis pólóban volt (jobb felül). "Rengeteg időt foglalkoztunk a jel megfejtésével, de semmire sem jutottunk eddig" - nyilatkozta egy üzletembereknek tartott tájékoztatón David Cohen, a hírszerzési egység helyettes kapitánya.

Kevés a rendőr, kevés a fegyver

Vasárnapi brit újságok értesülése szerint Szaúd-Arábia jóval a július 7-i merényletek előtt figyelmeztette a brit titkosszolgálatokat a terrortámadások veszélyére, ám a biztonsági szolgálatok határozottan visszautasították a lapokban megszellőztetett adatokat.

Ian Blair, a Scotland Yard főnöke eközben a terrortámadásokra hivatkozva kijelentette, hogy a londoni rendőrséget sokkal több fegyverrel kell ellátni. Legalább százas nagyságrendben számít újonnan felfegyverzett rendőrökre - mondta a Mail on Sunday című újságnak. A főváros 30 ezret meghaladó rendőri állományából a lap tudomása szerint mindössze 2000 jogosult fegyverviselésre.

A News of the World beszámolója szerint a terrorellenes intézkedések Tony Blair brit miniszterelnök által bejelentett szigorítása értelmében az év végéig 500 külföldi iszlám szélsőségest utasítanak ki Nagy-Britanniából. A nevüket tartalmazó listát az utóbbi öt évben állították össze a titkosszolgálatok.

A brit kormány a jövőben megkönnyíti a muzulmán magániskolák csatlakozását a közoktatási rendszerhez, értesült a The Sunday Telegraph. Az intézkedésnek köszönhetően az érintett iskolák a közoktatási hatóságok ellenőrzése alá kerülnek és igényt tarthatnak állami támogatásra, de igazodniuk kell a központi tananyaghoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?