Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újságírókat ítéltek halálra Afganisztánban

2003.08.08. 10:51
Afganisztánban istenkáromlás miatt halálra ítéltek két újságírót; a sajtószabadság védelmében alakult nemzetközi újságíró-szervezet, a Riporterek határok nélkül (RSF) pénteken az ítélet érvénytelenítését követelte.
Az Aftab című újság két elítélt munkatársa, Szajjíd Mahdavi és Ali Reza Pajam egy cikkében helytelenítette, hogy konzervatív vezetők politikai eszközként használják a vallást.

Az ítélet alapja az Aftab hetilap június 11-én megjelent "Szent fasizmus" című cikk. Az újságírók feltették a kérdést: "ha az iszlám a világ egyetlen és legtökéletesebb kinyilatkoztatott vallása, akkor miért maradnak hátra a muzulmán országok a modern világ mögött".

A kabuli legfelsőbb bíróság elnöke, Fazl Hádi Sinvari megerősítette, hogy halálos ítéletet szabtak ki a jelenleg bujkáló újságírókra - közölte az RSF.

Hamid Karzai afgán elnöknek küldött levelében a szervezet bírálta a szólásszabadság korlátozását és garanciákat követelt, hogy az újságíróknak nem esik bántódásuk.

A Riporterek határok nélkül megkereste Lahdar Brahimit, az ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottját is és felszólította a világszervezetet: vesse latba politikai súlyát, hogy Afganisztánban érvényre jusson a szólásszabadság alapvető emberi joga.