Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Ötezer áldozata lehet a francia kánikulának

2003.08.18. 13:13
Ötezer halálos áldozata is lehet a franciaországi hőhullámnak, amely a jövő héten tovább folytatódhat, nyilatkozta a francia egészségügy-miniszter. A tárcavezető elismerte, a kormány lassan reagált, a tájékoztatás lehetett volna jobb is.
Elképzelhetőnek nevezte Jean-Francois Mattei, hogy az ötezer halálos áldozatról szóló, közszájon forgó adatok igazak, és az áldozatok száma meghaladja az egészségügyi hatóságok által előzetesen becsült háromezres számot.

Egyelőre azonban pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a kérdésre egyértelmű válasz csak néhány hét múlva adható, tette hozzá Mattei.

Voltak gondok az ellátással

A miniszter nyilatkozatában elismerte azt is, hogy valóban gondok voltak a sürgősségi ellátással a 40 Celsius-fokot is elérő kánikulában.

Franciaországban az európai kontinens legnagyobb részét sújtó hőhullámnak nagyságrendekkel több áldozata volt, mint más államokban.

Lassan reagált a kormány

A francia ellenzék tehetetlenséggel és lassú reagálással vádolta a kormányt, azt hangoztatva, hogy a kabinet késlekedett a kórházak kapacitását a nyári szabadságolási időszakban is ugrásszerűen bővítő katasztrófaterv életbe léptetésével.

Mattei nem titkolta, hogy akadozott a tájékoztatás, és miközben az egészségügyi hatóságok egy részétől olyan információkat kapott, hogy képesek a helyzet kezelésére, a kórházak sürgősségi osztályai és a mentőszolgálat arról panaszkodott, hogy tarthatatlan helyzet alakult ki az egészségügyi intézmények sürgős eseteket ellátó osztályain.

Újabb meleg várható

Mattei hozzátette még, hogy további gondokkal kell szembenézniük, mivel várhatóan jövő héten újabb hőhullám várható az eheti hűvösebb időjárás helyett. Ez azért különösen veszélyes, mivel az eddigi melegben legyengült de még ellenálló emberi szervezetet nagyobb veszély fenyegeti.