Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikában is gyilkol az iraki háború

2005.08.08. 13:32
Egy, az iraki háború miatt kirobbant vitában halt meg egy amerikai, mivel vitapartnere - aki a barátja is volt - egyszerűen lelőtte.

Egy amerikai férfi egy, az iraki háborúról folytatott vita hevében megölte barátját. A múlt hét csütörtökön történt esetről az Editor & Publihser számolt be hétőfi számában.

A Kentucky állambeli Floyd megye bolhapiacán bekövetkezett halálos vita lehet az első gyilkosság, amelyben amerikaiak ölték egymást a háború miatt, jelentette ki Brent Turner ügyész.

A vita résztvevői a Martinból származó 65 éves Douglas Moore és barátja, az 56 éves, manchesteri Harold Wayne Smith voltak. Moore támogatta a háborút, Smith ellenezte azt.

"Harold arról a 14 tengerészgyalogosról beszélt, akik múlt héten meghaltak Irakban, mire Doug azt mondta, ugyanennyi ember meghal az utakon is" - mesélte egy szemtanú.

Még másodpercekig álldogált

A vita hamar odáig fajult, hogy egyikük egy sarabolót rántott elő, majd mindketten pisztolyt fogtak a másikra. Ekkor már mindketten kimentek a falatozóból. Moore-nak pár pillanattal előbb sikerült tüzelni. A szemtanúk elmondták, akárcsak a westernfilmekben, Smith még öt másodpercig egy helyben állt, mielőtt összecsuklott volna.

Moore-t nem vették őrizetbe, mert azt állította, önvédelemből lőtt. "Sajnálom, ami történt, de nem tudom meg nem történtté tenni" - nyilatkozta Moore, aki szerint Smith családja is jól ismeri az ő gondolkodását arról, hogy mit gondol a háborúról. "Mert én és Harold barátok voltunk."

Smith lánya szerint apja tulajdonképpen egyedül volt nézeteivel a környéken, és már korábban is vitába szállt Moore-ral. "Úgy érezte, nem helyes, ha fiatalemberek halnak meg Irakban" - fogalmazott a lány.

Egyre kevesebben támogatják

Lehet, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy halálos vita kerekedik az iraki háború kérdéséből, amit az amerikaiak egyre jelentősebb számban utasítanak el.

A legfrissebb felmérések szerint csupán az amerikaiak 41 százaléka elégdett, 54 százalékviszont nem ért egyet az ország Irak-politikijával. Az embereknek mindössze 28 százaléka gondolja azt, hogy a hadseregnek a jelenlegi nagy létszámban kell Irakban állomásoznia.