Amerikában is gyilkol az iraki háború

2005.08.08. 13:32
Egy, az iraki háború miatt kirobbant vitában halt meg egy amerikai, mivel vitapartnere - aki a barátja is volt - egyszerűen lelőtte.

Egy amerikai férfi egy, az iraki háborúról folytatott vita hevében megölte barátját. A múlt hét csütörtökön történt esetről az Editor & Publihser számolt be hétőfi számában.

A Kentucky állambeli Floyd megye bolhapiacán bekövetkezett halálos vita lehet az első gyilkosság, amelyben amerikaiak ölték egymást a háború miatt, jelentette ki Brent Turner ügyész.

A vita résztvevői a Martinból származó 65 éves Douglas Moore és barátja, az 56 éves, manchesteri Harold Wayne Smith voltak. Moore támogatta a háborút, Smith ellenezte azt.

"Harold arról a 14 tengerészgyalogosról beszélt, akik múlt héten meghaltak Irakban, mire Doug azt mondta, ugyanennyi ember meghal az utakon is" - mesélte egy szemtanú.

Még másodpercekig álldogált

A vita hamar odáig fajult, hogy egyikük egy sarabolót rántott elő, majd mindketten pisztolyt fogtak a másikra. Ekkor már mindketten kimentek a falatozóból. Moore-nak pár pillanattal előbb sikerült tüzelni. A szemtanúk elmondták, akárcsak a westernfilmekben, Smith még öt másodpercig egy helyben állt, mielőtt összecsuklott volna.

Moore-t nem vették őrizetbe, mert azt állította, önvédelemből lőtt. "Sajnálom, ami történt, de nem tudom meg nem történtté tenni" - nyilatkozta Moore, aki szerint Smith családja is jól ismeri az ő gondolkodását arról, hogy mit gondol a háborúról. "Mert én és Harold barátok voltunk."

Smith lánya szerint apja tulajdonképpen egyedül volt nézeteivel a környéken, és már korábban is vitába szállt Moore-ral. "Úgy érezte, nem helyes, ha fiatalemberek halnak meg Irakban" - fogalmazott a lány.

Egyre kevesebben támogatják

Lehet, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy halálos vita kerekedik az iraki háború kérdéséből, amit az amerikaiak egyre jelentősebb számban utasítanak el.

A legfrissebb felmérések szerint csupán az amerikaiak 41 százaléka elégdett, 54 százalékviszont nem ért egyet az ország Irak-politikijával. Az embereknek mindössze 28 százaléka gondolja azt, hogy a hadseregnek a jelenlegi nagy létszámban kell Irakban állomásoznia.  • Hírek
  • Csok