Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkos terrorellenes bíróságok

2005.08.09. 12:20
Titokban ülésező speciális terrorellenes bíróság felállítását tervezi a Blair-kabinet. A módszerrel kiderülne, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket, milyen hosszú ideig tarthatja fogva a brit rendőrség vizsgálati fogságban, vagyis az ellenük felhozott vádak, bizonyítékok, mennyire helytállóak, számolt be a BBC.

Tony Blair múlt pénteken jelentette be, több elemből álló terrorellenes intézkedéscsomagot készítenek, ami többek között lehetővé tenné, hogy olyan országba toloncoljanak ki gyanúsítottat, ahol halálbüntetés várhat rá. A kitoloncolás indoka pedig a gyűlöletkeltéstől a terrorista merényletre való előkészületig terjedhet.

Titkosszolgálati eszközökkel

A francia mintára kigondolt előzetes bírósági meghallgatáson a rendőrség bizonyítékain túl az eddig adatvédelmi szempontból ugyancsak aggályosnak tartott titkos telefon és videofelvételek is latba esnének.

A gyanúsítottakat olyan ügyvédek képviselnék, akik védencüknek nem ismertetik a rendőrség bizonyítékait, csak, ha már megkezdődik az igazi tárgyalás.

A brit rendőrség legfeljebb két hétig tarthat valakit előzetesben, amit az új szabályozás három hónapra emelne.

Emigrált a szélsőséges hitszónok

A pénteki bejelentés hatására elhagyta Nagy-Britanniát Omar Bakri sejk, a szigetországban élő muzulmánok közösségének legszókimondóbb hitszónoka, közölte hétfőn a szíriai származású férfi vallási közösségének, az al-Muhadzsirunnak az egyik képviselője.

Bakri önszántából már szombaton reggel elrepült a londoni Heathrow légikikötőből Libanonba, és nem áll szándékába visszatérni az Egyesült Királyságba. A férfi az al-Muhadzsirun vezetője

Bakrit 1986-ban fogadta be Nagy-Britannia, és állami segélyben is részesítette. A hitszónok szervezetének nem titkolt célja volt, hogy a szigetországot iszlám állammá változtassák át.

A brit hatóságok egyre nagyobb aggodalommal figyelték tevékenységét, és már többször fontolóra vették, hogy kitoloncolják az országból a sejket. Bakri például már hónapokkal ezelőtt megjövendölte a londoni tömegközlekedési ellen júliusban elkövetett támadások bekövetkeztét.

Híveivel lelkesen ünnepelte a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadásokat, amelyeknek öngyilkos elkövetőit hősökként dicsőített.

Mi a radikalizmus?

Az al-Muhadzsirun iszlám szervezetet, illetve utódszervezetét, a Hizb-út-Tahrirt is be akarják tiltani a britek, de erre egyelőre nincs meg a törvényes alapjuk. Jelenleg csak a terroristákat nyíltan támogató szervezeteket lehet betiltani, írja a Guardian.

A törvényt úgy módosítanák, hogy a "radikálisan szélsőségesekre" is kiterjesztenék a tiltást, bár azt, hogy ez pontosan mit jelent, még nem tudni.