Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Titkos terrorellenes bíróságok

2005.08.09. 12:20
Titokban ülésező speciális terrorellenes bíróság felállítását tervezi a Blair-kabinet. A módszerrel kiderülne, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyeket, milyen hosszú ideig tarthatja fogva a brit rendőrség vizsgálati fogságban, vagyis az ellenük felhozott vádak, bizonyítékok, mennyire helytállóak, számolt be a BBC.

Tony Blair múlt pénteken jelentette be, több elemből álló terrorellenes intézkedéscsomagot készítenek, ami többek között lehetővé tenné, hogy olyan országba toloncoljanak ki gyanúsítottat, ahol halálbüntetés várhat rá. A kitoloncolás indoka pedig a gyűlöletkeltéstől a terrorista merényletre való előkészületig terjedhet.

Titkosszolgálati eszközökkel

A francia mintára kigondolt előzetes bírósági meghallgatáson a rendőrség bizonyítékain túl az eddig adatvédelmi szempontból ugyancsak aggályosnak tartott titkos telefon és videofelvételek is latba esnének.

A gyanúsítottakat olyan ügyvédek képviselnék, akik védencüknek nem ismertetik a rendőrség bizonyítékait, csak, ha már megkezdődik az igazi tárgyalás.

A brit rendőrség legfeljebb két hétig tarthat valakit előzetesben, amit az új szabályozás három hónapra emelne.

Emigrált a szélsőséges hitszónok

A pénteki bejelentés hatására elhagyta Nagy-Britanniát Omar Bakri sejk, a szigetországban élő muzulmánok közösségének legszókimondóbb hitszónoka, közölte hétfőn a szíriai származású férfi vallási közösségének, az al-Muhadzsirunnak az egyik képviselője.

Bakri önszántából már szombaton reggel elrepült a londoni Heathrow légikikötőből Libanonba, és nem áll szándékába visszatérni az Egyesült Királyságba. A férfi az al-Muhadzsirun vezetője

Bakrit 1986-ban fogadta be Nagy-Britannia, és állami segélyben is részesítette. A hitszónok szervezetének nem titkolt célja volt, hogy a szigetországot iszlám állammá változtassák át.

A brit hatóságok egyre nagyobb aggodalommal figyelték tevékenységét, és már többször fontolóra vették, hogy kitoloncolják az országból a sejket. Bakri például már hónapokkal ezelőtt megjövendölte a londoni tömegközlekedési ellen júliusban elkövetett támadások bekövetkeztét.

Híveivel lelkesen ünnepelte a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadásokat, amelyeknek öngyilkos elkövetőit hősökként dicsőített.

Mi a radikalizmus?

Az al-Muhadzsirun iszlám szervezetet, illetve utódszervezetét, a Hizb-út-Tahrirt is be akarják tiltani a britek, de erre egyelőre nincs meg a törvényes alapjuk. Jelenleg csak a terroristákat nyíltan támogató szervezeteket lehet betiltani, írja a Guardian.

A törvényt úgy módosítanák, hogy a "radikálisan szélsőségesekre" is kiterjesztenék a tiltást, bár azt, hogy ez pontosan mit jelent, még nem tudni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!