Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Magyar katona sérült meg Afganisztánban

2005.08.10. 18:58
Könnyebben megsérült egy magyar katonanő az NATO afganisztáni missziójában, amikor egy konvojjal balesetet szenvedett vasárnap Kabul közelében. Szerdán megérkezett Afganisztánba a magyar misszió harmadik váltása 136 fővel.

Egy német katona meghalt, egy magyar és egy német katonanő könnyebben megsérült egy vasárnap történt balesetben Afganisztánban. Szerdán megérkezett az országba a magyar kontingens harmadik, féléves váltása.

A magyar és a német védelmi minisztérium szerdán tájékoztatta a közvéleményt.

A nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett magyar katona egy a fővárosba, Kabulba tartó konvoj utolsó terepjárójában utazott, amikor egy rossz minőségű földúton az autó felborult.

Csütörtökön jön ki a kórházból

A német sofőr a helyszínen meghalt. A sebesülteket tábori kórházban ápolják, hazaszállításuk nem szükséges. A magyar katona csütörtökön hagyhatja el a kabuli koalíciós katonai kórházat.

A konvoj az afganisztáni újjáépítésben segédkező egyik részleghez tartozott. A három katona feladata az volt, hogy védőoltásokat adjanak Kabul környékén az embereknek.

A minisztérium közölte, azért nem tájékoztatta előbb az esetről a nyilvánosságot, mert "a nyolc napon belül gyógyuló sérülések általában könnyű sérülések".

Több magyar katona visszatért Afganisztánba

Szerdán megérkezett Kabulba az afganisztáni ISAF kötelékében szolgálatot teljesítő magyar kontingens harmadik váltása. A váltóállomány 136 katonáját, köztük négy nőt, múlt hét csütörtökön búcsúztatták el Szolnokon.

Az ENSZ Biztonsági tanácsának 2001-es határozata alapján felállított kabuli többnemzetiségű dandárban tavaly augusztus óta szolgál belga és norvég partnereivel, hathavi váltással az MH Könnyű Gyalog Százada.

A harmadik váltásban több olyan hivatásos katona tért vissza Afganisztánba, akik az első magyar szerepvállaláskor már tapasztalatokat szereztek.