Bonifác
10 °C
17 °C

Nem bírják az ütlegeket a lengyel diplomaták

2005.08.10. 21:56
A lengyel-orosz kapcsolatok megromlását hozhatja, hogy sorozatosan és kölcsönösen bántalmazzák a két ország diplomtáit. Előbb Varsóban vertek meg három orosz diplomatagyereket, majd Moszkvában pofoztak meg két követségi alkalmazottat.

A lengyel-orosz viszony "egyre rosszabbul alakul", vélte szerdán Adam Rotfeld lengyel külügyminiszter, néhány órával azután, hogy újabb lengyel diplomatát bántalmaztak Moszkvában.

"Túlságosan sok eset történt az orosz fél részéről ahhoz, hogy ne keressünk választ ezekre az esetekre" - idézte a lengyel diplomácia vezetőjének szavait a PAP hírügynökség.

Marek Reszutát, a moszkvai lengyel nagykövetség gazdasági részlegének másodtitkárát a diplomáciai képviselet közelében támadták meg, csakúgy, mint vasárnap a nagykövetség egy másik, nem diplomata státusú munkatársát.

Az orosz külügyminisztérium mély sajnálatát fejezte ki szerdán a támadás miatt.

A lengyelek kezdték

A két incidens azután történt, hogy július 31-én orosz diplomaták három gyermekét és egy kazah társukat Varsóban lengyel garázdák bántalmazták és kirabolták.

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan tiltakozott a történtek miatt, míg Varsó, amely sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, nem volt hajlandó diplomáciai úton is elnézést kérni, mivel túlzónak találta a moszkvai reagálást.

Rotfeld aggodalmát fejezte ki a lengyel-orosz viszony rosszabbodása miatt. Közölte, hogy szerdán sikertelen volt a kísérlete, hogy telefonon beszéljen orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, aki jelenleg szabadságon van.

A lengyel külügyminiszter jelezte, hogy amennyiben az orosz fél nem lesz képes szavatolni a lengyel diplomaták biztonságát, úgy a lengyelek maguk foganatosítanak intézkedéseket a külképviselet biztonsága érdekében, vagyis a lengyelek saját biztonsági erőket küldenének ki, ezek vigyáznának a diplomatákra.