Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Pornófilm Timosenko és Szaakasvili románcából

2005.08.11. 20:30
Pornófilmszatírával rontaná meg még jobban az utóbbi időben amúgy sem túl jó grúz-ukrán-orosz kapcsolatokat egy szélsőjobbos orosz politikus. Alekszej Mitrofanov Juilja Timosenko ukrán kormányfő és a grúz elnök, Mihail Szaakasvili elnök tüzes együttlétéből készít pornót. A főszerepet a legjobban fizetett orosz pornófilmsztár játssza.

Visszavág az orosz politikai szatíra a "köpönyegforgató" grúz és ukrán vezetésnek. A kontra sem túl erkölcsös, sem túl diplomatikus: szoftpornóparódia készül Julija Timosenko ukrán kormányfő és Mihail Szaakasvili grúz elnök fiktív találkozásából egy helikopteren a diplomáciai küldetés hevében.

Jelena Berkova
Julija Timosenko szerepében: Jelena Berkova
Klikk a képre!

Bár vezetéknevek nem hangzanak el, a film női főhőse, Julija félreérthetetlenül a szőke ukrán ciklonra, az ukrajnai forradalom szexszimbólumának tartott Timosenkóra játszik rá. Haját az ukrán népviseletnek megfelelően felcsavart fonatban hordja, akárcsak Timosenko vagy Leia hercegnő a Star Warsban.

A húszperces film sztoriját Alekszej Mitrofanov a szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt (LDPR) képviselője írta. A mindössze húszperces filmben Juilija és Mihail egy partira mennek egy helikopterrel, ám az úton feltámad bennük a vágy.

A filmet két hét múlva kezdik el forgatni, az év végétől már vetítik is a moszkvai aluljárókban és vonatállomásokon. Műfaját tekintve musical lesz, és egy szexjelenettel végződik.

Pletykáltak a jó viszonyról

A film ötletét két mozzanat ültette el Mitrofanov fejében: az elmúlt években látta a két politikust egy helikopterből kiszállni, ráadásul olyan pletykák terjedtek el Moszkvában, hogy Szaakasvili és Timosenko randizgatnak egymással. Mitrofanov szerint emiatt össze is veszett Szaakasvili feleségével, a holland születésű Sandra Roelofsszal.

Szó, mi szó: tavaly ősszel és télen gyakran találkoztak grúz és ellenzéki ukrán vezetők, köztük a grúz elnök és a második legerősebb ukrán ellenzéki párt vezetője is, hogy a 2003. őszi tbiliszi események megismétlődhessenek Kijevben is.

A Moscow Times által megkérdezett grúz és ukrán tisztviselők nem voltak elragadtatva a kétes hírnévtől: a moszkvai ukrán nagykövetség szerint a jövendő műalkotás egyáltalán nem illeszkedik az emberiség erkölcsi normái közé, míg Szaakasvili szóvivője politikai mocskolódást lát a moszkvai nacionalista politikus filmje mögött.

"Amúgy az egész egy nagy semmi. Zsironovszkij [az LDPR vezetője] megjelent már a Playboyban, miközben Mitrofanov, aki amúgy is egy perverz, most egy perverz filmet rendez" - jelentette ki Temur Grigalasvili a lapnak.

A pornókirálynő is a buliban van

Egészen mostanáig, írja a Moscow Times, a politikai szereplők legfeljebb amatőr pornófilmjeikben jelentek meg. Ilyen volt egy 1999-es eset is, amikor egy az akkori moszkvai főügyészre nagyban hasonlító férfi, Jurij Szkuratov két prostituálttal hetyegett egy bordélyban.

Grigalasvili úgy tudja, hogy ukrán filmrendezők már dolgoznak a válaszfilm, aminek címe Drága Vologya és Langyi Vitya lenne, és amiben két, Vlagyimir Putyin orosz elnökre és Viktor Janukovics volt ukrán kormányfőre megtévesztően hasonlító homokos pár játszaná a főszerepet.

Mitrofanov olyannyira nem akarja, hogy a film csupán olcsó PR-fogásnak tűnjön, hogy a főszerepre az egyik legismertebb, legdrágább orosz pornósztárt, Léna Berkovát szerződtették le.

Szoft vagy hard legyen?

Berkova Dom-2: avagy hogyan szeretkezzünk Lena Berkovával című filmje kétmillió példányban kelt el a Szovjetunió utódállamaiban. Berkova egyébként ukrán származású, Oroszországban az országos ismertséget egy valóságshow szereplőjeként szerezte.

Szaakasvili szerepére még nem találtak alkalmas személyt, bár Mitrofanov voltak ötletei politikai riválisai köréből. A politikus-rendező sem aggódik a dühös reakciók miatt. "Előbb látniuk kell a filmet! Lehet, hogy persona non grata vagyok a szemükben, de utána a legjobb rendezőnek fognak tekinteni!"

Egyedül a szexjelenetekről nincs megállapodás a rendező és producere, a pikáns popprodukciókban érdekelt Vaszilij Valov között. "A szexjeleneteket kicsit visszafognám, de Alekszej mind keményebbet akar."