Lenke
14 °C
28 °C

Újabb elhallgatott információk szeptember 11-ről

2003.08.13. 16:19
A CIA nem értesítette az FBI-t az egyik gépeltérítőről, akiről már korábban részletes információkat kaptak a német belső elhárítástól.
A német Stern magazin német hírszerzési információkból úgy értesült, hogy bár a CIA amerikai titkosszolgálatot részletesen informálták ugyan a németek a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás egyik részvevőjéről, a CIA az adatokat nem osztotta meg az FBI-jal.

Német kapcsolat

A Stern magazin cikke szerint a CIA a német belső elhárítástól értesült arról, hogy Marvan al-Sehi, aki feltehetően a szeptember 11-én elrabolt utasszállító gépek egyikét nekivezette a New York-i Világkereskedelmi Központ déli tornyának, Németországban kapcsolatban volt az al-Kaida terrorista szervezettel.

A két titkosszolgálat rivalizálása miatt egymás elől elhallgatott információkról nem először hallani. Nem egyszer tudott a CIA olyan személyekről, akik az al-Kaida terroristaszervezet tagjai voltak, miközben a szervezetbe az FBI már beépült. A két információ mégsem találkozott.

A német belső elhárítás a néven kívül közölte az amerikaiakkal azt is, hogy a gyanús személy milyen nemzetiségű, s hogy Németországban tanult. Az amerikaiak Marvan al-Sehi mobiltelefonjának a számát is megkapták a németektől.

Azonban a CIA feltételezhetően nem adta tovább az adatokat az FBI-nak, s így történhetett meg, hogy Marvan al-Sehi 2000. május 30-án háborítatlanul beutazhatott az Egyesült Államokba, ahol pilótatanfolyamot végzett el.

Szír al-Kaida-főnök

Al-Sehi németországi kapcsolatairól annyit tudni, hogy szoros kapcsolatokat ápolt a Hamburgban élő, szíriai származású Hajdar Zammarral, akit a CIA 1993 óta az al-Kaida egyik irányítójaként tartott nyilván. A németek figyelték Zammart, és a telefonját is lehallgatták.

Amikor 1999 januárjában Marvan al-Sehi jelentkezett Zammarnál, a németek kiterjesztették a nyomozást, s két hónappal később megosztották információikat a CIA-val, adta hírül a német hetilap.