Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Elfogták a Dzsemáa Iszlámíja vezetőjét

2003.08.15. 06:36
A negyvenéves férfi a legkeresettebb terrorista volt a távol-keleten. Ő és szervezete gyanúsítható többek között a tavalyi Baliban és a múlt héten Dzsakartában elkövetett merlénylettel. A Dzsemáa Iszlámíja valószínőleg az al-Kaida távol-keleti fiókszervezete.
Elfogták Dél-Kelet-Ázsia legkeresettebb terroristáját, jelentette be a Fehér Ház.

A Hambali nevű férfi feltehetően annak a Dzsemáa Iszlámíja terroristaszervezetnek a vezetője, amely az utóbbi három évben számos bombamerényletet hajtott végre, és több szállal kapcsolódnak az al-Kaidához is.

A Dzsemáa Iszlámíja tagjai követték el továbbá a tavalyi, Baliban végrehajtott, kétszáz ember életét követelő merényletet.

George Bush amerikai elnök a letartóztatás hírére reagálva kijelentette, az Egyesült Államok egyesével fogja levadászni ellenfeleit.

"Hambali volt a világ egyik legkegyetlenebb terroristája_ Többé már nem jelenthet problémát azoknak, akik a szabadságot szeretik" - mondta Bush.

Arról nincs információ, hogyan került kézre Hambali, de nem megerősített információk szerint Thaiföldön a thai hatóság kapta el ezen a héten. Az amerikaiak titokban megkezdték kihallgatását.

Csütörtökön az indonéz hatóságok bejelentették, hogy Hambali szervezete vádolható a múlt héten Dzsakartában elkövetetett bombamerénylettel, amelyben a Marriott hotelnél tizennyolcan haltak meg.

A negyvenéves Hambaliról úgy tudni, ő az egyetlen távol-keleti terroristavezér, akinek komoly pozíciója van a 2001. szeptember 11-i amerikai merényleteket elkövető al-Kaidában. Hambali 2000 januárjában szervezett találkozót a gépeltérítőknek Malajziában.