Valér
4 °C
8 °C

Száztagú Nemzeti Tanácsot választanak Irakban

2004.08.15. 12:35
Irak fővárosában, Bagdadban vasárnap választják meg a 2005-ös választásokig kvázi parlamentként működő száztagú Nemzeti Tanácsot. Bár Bagdadban kijárási tilalom van, a tanácskozás kezdete óta öt robbanást lehetett hallani. Vasárnap a kormány bejelentette, nem tudott megegyezni Szadr vallási vezetővel, ezért újabb harcok várhatók Nedzsefben. Az Irakban dúló harcok ellenére szombaton Blair aláírta, de Bush nem az Olimpia idejére szóló tűzszüneti dokumentumot.
Elismerte az iraki ideiglenes kormány, hogy nem jutott előbbre a Muktada asz Szadr vezette síita ellenállókkal folytatott tárgyalásokkal Nedzsefben, ezért kétnapos tűzszünet után újra a fegyvereké lesz a főszerep a síita szent városban, értesült a BBC.

Blair aláírta, Bush nem
az olimpiai tűzszüneti dokumentumot
Tony Blair brit kormányfő is aláírta szombaton Athénben azt a dokumentumot, amely a világban dúló fegyveres konfliktusok beszüntetésére szólít fel az olimpia idejére. Az okmányt még húszan írták alá rajta kívül. Tony Blair nem kommentálta az aláírási ceremóniát és újságíróknak sem kívánt nyilatkozni.

Az ókori példán alapuló kezdeményezést - amikor a játékokidejére a háborúzó városok tűzszünetet hirdettek meg -, több mint 450 politikai vezető és nemzetközi személyiség írta alá.

A szervezők szerint idősebb George Bush volt amerikai elnököt, az amerikai küldöttség vezetőjét is felkérték az okmány aláírására, de ő elutasította a kérést, mivel az Egyesült Államok nem tartja be az olimpiai tűzszünetet. Colin Powell amerikai külügyminiszter kérdésre válaszolva újságírókkal közölte: "bár az eszme szép, a világ nem áll meg teljesen az olimpia miatt". (forrás: MTI)

A radikális vallási vezető a tárgyalások folyamán végig ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikai katonák hagyják el Irakot, és kapjanak amnesztiát Szadr szervezetének emberei. A tárgyalások kudarcával kapcsolatban az irkai kormány nemzetbiztonsági minisztere sajnálatának adott hangot, de jelezte, kénytelen voltak felhagyni az egyezkedéssel.

Az egyéb bűncselekmények miatt körözés alatt álló Szadr és fegyveresei egy hete vívnak harcot az amerikai és az iraki erőkkel, bázisuk a város közepén található Ali Imám kegyhelye. A harcolókat a városba folyamatosan érkező síita fegyveresek támogatják.

Megválasztják a Nemzeti Tanács tagjait

A tűzszünet vége árnyékot vethet arra a vasárnap kezdődő nemzeti konferenciára, amelyen megválasztják a száz fős iraki Nemzeti Tanács 81 tagját. A maradék 19 fő a hatalomátadáskor feloszlatott iraki kormányzótanács tagjai közül kerül majd ki. A konferencián mintegy 70 különböző, az ország etnikai, törzsi és politikai sokszínűségét reprezentáló csoport tagjai vesznek részt.

A Nemzeti Tanács az elképzelések szerint az Ijád Allávi vezette átmeneti kormány tanácsadó testületeként fog működni a 2005 januárjában tervezett választásokig. A tanács kétharmados többséggel útját állhatja a kormány által előterjesztett törvényeknek, és elfogadja az arab ország 2005. évi költségvetését.

A kormányzat számára helyet adó, különösen védett zöld zóna környéként a tanácskozás kezdete óta több robbanás rázta meg; áldozatokról egyelőre nincs információ.

A hírek szerint a helyiségben igen feszült a légkör. Előzőleg a konferencia több mint száz síita részvevője elhagyta a termet, tiltakozásul amiatt, hogy Nedzsefben a legújabb jelentések szerint folytatódnak a harcok az amerikai katonák támogatta iraki erők és a síita milicisták között.

Több városban is kiújultak a harcok

A nedzsefi konfliktus elhúzódása pedig csak Szadrnak és híveinek kedvez, támogatottságuk egész Irakban, még a szunniták körében is nő. Nem véletlen, hogy több városban is újra harcok kezdődtek. Hillában negyven lázadó és néhány iraki rendőr életét vesztette szombaton, de szólnak a fegyverek Bagdad déli részén, és a "szunnita háromszögben", a fővárostól északnyugatra található területen is.

Ez utóbbit szombaton az amerikai légierő is bombázta, katonai beszámolók szerint ötven fegyveressel végeztek. Ugyancsak bombatámadást kapott a szunnita többségű Fallúdzsa, ahol öt civil vesztette életét, nyolcan megsebesültek. A BBC bagdadi tudósítója szerint még nem kell számolni a harcok országos kiterjedésével.