Mátyás
-6 °C
1 °C

Rómának panaszkodott az elrabolt újságíró

2004.08.16. 15:45
Az amerikai-francia állampolgárságú fotós, filmes, újságírót azután rabolták el fegyveresek, hogy olasz szövetséges katonák kitiltották bázisukról, mert összeveszett velük. Az újságíró azzal vádolta meg őket, hogy civileket gyilkolnak, ezt tanúsító felvételeit pedig elpostázta a római kormánynak.
Arab tolmácsával együtt raboltak el Irakban egy amerikai és francia kettős állampolgársággal rendelkező újságírót a Bgdadtól délre fekvő Nasszíria városában szombaton, jelentette be immár hivatalosan Ednan Sarifi, a város polgármester-helyettese az AFP francia hírügynökségnek.

"Micah Garen újságíró a belváros piacán sétálgatott, amikor ismeretlenek elrabolták" - mondta hétfőn Sharifi.

Garen a Four Corners Media nevű cég alapítójaként filmeket, fotóriportokat és cikkeket készítésével foglalkozott New York-i és Coloradói székhelyén.

Az újságíró azért érkezett Irakba, hogy a háború sújtotta ország régészeti lelőhelyeinek védelmére dolgozzon ki terveket, számolt be a nasszíriai régészek vezetője, Abdul Amir al-Hamdani. Az iraki régész elmondta, elrablása előtt Garen már néhány napot eltöltött a város egyik szállójában.

Ártatlanok megölésével vádolta védelmezőit

Hamdani állítása szerint Garen azért kényszerült katonai védelem nélkül a városban megszállni, mert korábban olasz katonákkal került összetűzésbe, akiket azzal vádolt meg, hogy civileket, köztük egy terhes nőt gyilkoltak meg tíz nappal korábban egy Siíta milíciával történt összeütközésben.

"Képeket készített egy szétlőtt mentőautóról, és a fotókat elküldte a római kormánynak, mondván az olasz erők családokat és nem terroristákat ölnek meg" - számolt be az AFP-nek Hamdani.

A régész elmondása szerint az olasz bázisról ezután kitiltották, majd a városba vitték az újságírót.

A Four Corners fotóügynökség honlapján található képek valóban bizonyítják, hogy Garen aktívan tevékenykedett Irakban, kedvelt témái pedig a veszélyeztetett régészeti lelőhelyek mellett civil áldozatok voltak.

Garen és tolmácsa eltűnését először a tolmács családja jelentette be, elrablásukat sem diplomáciai források, sem a térség ellenőrzését a nemzetközi haderők keretében ellátó olasz csapatok nem erősítették meg.