Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Svédországban kaptak menedéket Szaddám rokonai

2004.08.16. 13:42
Szaddám Huszein tavaly megbuktatott iraki diktátor két unokatestvére kapott menedékjogot Svédországban, miután a rezsim ügynökei megmenekítették őket az amerikai hadsereg elől, értesült egy svéd bulvárlap. A svéd bevándorlásügyi hivatal nem tud az ügyről.
Egy svéd bulvárlap szerint menedékjogot kapott Svédországban Szaddám Huszein volt iraki elnök két unokatestvére, miután elmenekült az amerikai hadsereg elől.

Az Expressen hétfői számában azt írta, hogy a két, negyven év körüli unokatestvér az iraki hadsereg tábornoka volt. A lap, amely egy meg nem nevezett iraki hírszerzőre hivatkozott, úgy tudja, hogy két hónappal ezelőtt menekültek el Tikrítből és Jordániába szöktek.

Itt Szaddám Huszein volt ügynökei segítettek nekik, hogy repülőjegyet és vízumot kapjanak a schengeni övezet országaiba. Az ügynökök állítólag 30 ezer dollárért vásárolták meg a két vízumot.

Svédország jó hely

Azért gondoltak legelőször Svédországra, mert bíztak az országban a menedékjogkérőkkel szembeni emberséges bánásmódja miatt - írta az Expressen. A két Szaddám-rokon jelenleg egy svéd városban él, amelynek nevét nem közölték.

Egy menedékjogi ügyekben járatos ügyvéd szerint a két férfi azért választotta Svédországot, mert a skandináv királyság nem toloncol ki olyan személyeket, akikre országukban halálbüntetés várna.

A svéd bevándorlási hivatal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem tudnak az ügyről, de ha tudnának, akkor sem szoktak információkat kiszolgáltatni menedékjogot kapott személyekről.