Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gázai övezet: apa oszlatja fiát

2005.08.18. 16:10
Zsinagógából kellett több száz zsidót kiráncigálnia az izraeli hadseregnek csütörtökön, mert lejárt a kormány határideje a Gázai övezet önkéntes elhagyására. A tiltakozók nagy része nem telepes, hanem fiatal, pár napja érkezett aktivista, köztük a kivonulást vezető egyik főparancsnok családja. A 9000 telepes kétharmada már nincs a Gázában.

A gázai övezetben található Neve Dekalim zsinagógájába vetette be magát csütörtök délután kétezer keményvonalas zsidó telepes és támogatóik, akik a kormány felszólítására nem voltak hajlandók elhagyni a palesztin területeken álló házaikat.

Alig vannak telepesek

"Zsidók ne űzzenek ki zsidókat!" - éneklik a CNN felvételei szerint a földön ülők, akik erősen egymásba kapaszkodnak, sírnak, kiabálnak, miközben az izraeli katonák és civilek megpróbálják őket elráncigálni.


Tekintse meg képeinket!

A kitelepítésben részt vevő izraeli katonák és rendőrök, mielőtt benyomultak volna a templomba, homokkal szórtak fel az ajtóhoz vezető rámpát, amit előzőleg a telepesek olajjal öntöttek le. A makacskodókat hangosbeszélőn szólították fel, hogy tíz percük van az épület elhagyására.

A legtöbben nem is az 1980-ban létesült, a Gázai övezet 21 zsidó telepe közül az egyik legnagyobb, Neve Dekalim lakói, hanem pár napja, főként Ciszjordániából érkezett Saron- és kivonulásellenes tüntetők.

Eddig a telepek felét kiürítette a hadsereg. A telepesek szerdáig kaptak haladékot, hogy maguktól költözzenek el. A teljes kiürítést hétfőre, keddre ígéri a hadsereg, amely ezután lerombolja az épületeket, de a zsinagógákat megkímélik.

Kiborult katonák

Ugyancsak ezres létszámban tüntetnek Kfar-Darom zsinagógájában is. Az 1970-ben létesült telepen egy vallásos lánygimnáziumot ürített ki a hadsereg. A telepen csupán 500-an éltek, de többségük már elhagyta otthonát.

Az izraeli katonák sem élvezik a szituációt, közölte a CNN-nel a hadsereg egyik illetékese. "A katonák legtöbbje vallásos, és ezért nagyon nehéz volt őket meggyőzni, hogy bemenjenek egy szentélybe és embereket ráncigáljanak ki onnan. De ezt meg kell tennünk. Ezt az ő és a katonáink biztonságáért csináljuk, minél gyorsabban végzünk, annál hatékonyabbak leszünk" - mondta Jael Hartman.

Apa és fia

Az izraeli hadsereg egyik legfőbb parancsnoka, Iftah Ron-Tal tábornok különösen nehéz időket él át a kötelességteljesítés és a családi érzések súlyos konfliktusa miatt. A szárazföldi erők parancsnokaként ő felügyeli Kfar-Daromban a telepesek erővel való kitelepítését, miközben fia, menye és unokái a szomszédos Sirat Hajam telepen dacolnak a kitelepítést végrehajtó katonákkal.

Az izraeli katonák ugyanis megkezdték Sirat Hajam és Kfar-Jam telep erővel történő kiürítését. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Gázai övezet tengerparti telepei közül Sirat Hajamban mutatkozik a legradikálisabb szembeszegülés a kitelepítéssel. Mindkét telep a Gus Katif telepfüzér része.

Zsidó terrorista


Klikk a képre!

A Gázai övezet 21 és Ciszjordánia négy telepéről összesen 9000 telepesnek kellett elköltöznie, és a hadsereg becslései szerint már csak pár ezren maradtak csütörtökre.

Amelyik család hétfőig (szerdáig meghosszabbítva) elhagyta otthonát, 250-500 ezer dolláros (50-100 millió forintos) kárpótlásban részesülhetett, akik maradtak, elestek ettől az összegtől.

Bár a várakozásokkal szemben nagyobb terrorista akció nem történt a héten Izraelben, szerdán egy, korábban ingázó palesztinokat szállító zsidó telepes nyitott tüzet ártatlan palesztinokra, hármat megölve közülük. Ariel Saron a férfit "zsidó terroristának" nevezte. Egy palesztin rakétától eltekintve más terrorcselekmény nem történt.