Géza
-12 °C
-4 °C

Teával kínálták a libanoni katonák az izraeli csapatokat

2006.08.18. 22:26
Árulás vagy emberi gesztus? Miközben a Hezbollah véres harcokról számolt be, egy videó szerint a libanoni hadsereg hideg teával fogadta az augusztus elején bevonuló izraelieket. Eközben megérkezett az izraeli-libanoni határszakaszt ellenőrző libanoni hadsereg előőrse a Kfar-Kila-i határfaluba, amit 40 éve ellenőrzött utoljára. Péntek este légi incidens is történt, amikor izraeli gépek libanoni légtérbe léptek.

Az izraeli csapatokat hideg teával kínáló libanoni katonákról készített videofelvételt hozott nyilvánosságra a Channel 2 izraeli televízió szerdán. A felvétel augusztus 10-én, vagyis akkor készült, amikor az izraeli csapatok már libanoni területekre hatoltak be, elfoglalták Marjeyoun városát, adta hírül a CNN.

Teával várták őket

Az anyagot átvette a Hezbollahoz tartozó al-Manar tévé és a fegyveres szervezetet politikáját támogató New TV is azt állítva, hogy dezertőr libanoni katonákról készült a felvétel. Mások azt állítják, szimpla emberi gesztus volt a magukat feladó libanoni katonák részéről a teára invitálás.

A felvételen látszik, hogy két izraeli tank behajt Marjeyoun város - fehér zászlóval megjelölt - laktanyájának kapuján, majd az izraeli katonák kedélyesen üdvözlik a helyi parancsnokot, aki ugyancsak mosolyogva fogadja őket, és közlegények tálcákon lévő teákat kínálgatnak. Mindamellett lehetséges, hogy a felvételekről töröltek más hangulatú részeket.

A libanoni belügyminiszter letartóztatta a videón szereplő Adnan Daoudot a helyőrség parancsnokát, tudta meg az AP, mivel Libanon hivatalosan nem ismeri el sem Izraelt, és állampolgárainak megtiltja, hogy bármiféle kapcsolatot létesítsen izraeliekkel.

Elmondjuk a főnökeinknek?

A CNN lefordította Adnan Daoud és az egyik izraeli katona (Ik) beszélgetését is:

Daoud: Nem kéne elmondani a főnökeinknek?
Ik: Mondd el, akinek akarod.
Daoud: Muszáj tájékoztatnom őket, mi történt.
Ik: Mi tájékoztattuk [az amerikai elnök] Busht. Te tájékoztass, akit akarsz.
Daoud: Busht is tájékoztatni fogjuk.

A CNN szakértője szerint a beszélgetés a libanoni hadseregnek a libanoni-izraeli konfliktusban gyakorolt magatartására utal, hogy nem avatkozott az izraeli hadsereg és a Hezbollah fegyveresei között kitört harcokba, nehogy a konfliktus a két ország közötti háborúvá szélesedjen.

A győzelemre a gyenge libanoni hadseregnek nem is lett volna sok esélye, a videón is látszik, mekkora ellenállást mutattak az izraeli hadsereg bevonulásakor. A libanoni hírszerzés ezt megerősítette, csak a Hezbollah állította, hogy véres harcok folytak a város bevételéért, sőt a libanoni hadsereg két izraeli tankot is megsemmisített.

A libanoni belügyminiszter akkor azzal magyarázta a hírszerzés beszámolóját, hogy Marjeyount nem is védték katonák, csupán rendvédelmi szerepet betöltő fegyveresek állomásoztak ott, összesen 350-en.

A légteret sértették, nem a tűzszünetet

A hétfőn életbe lépett tűzszünet kis híján megsérült, amikor izraeli harci helikopterek és robotrepülőgépek alacsony magasságban többször átrepültek a Beeka-völgy felett péntek este, és a libanoni légvédelem tüzelni kezdett a légtérsértő járművekre. Előzőleg a libanoni rendőrség azt közölte, az izraeli gépek tüzet nyitottak a Hezbollah libanoni síita szervezet fellegvárának számító Baalbek várostól északkeletre fekvő lakatlan területre.

A libanoni hadsereg elérte az izraeli határt

Péntek délben elérte az izraeli határt egy ponton az áthelyezett libanoni csapatok előőrse. Kfar-Kila határfaluba egy terepjáró érkezett, benne mindössze két, terepszínű egyenruhás katonával és egy nagy libanoni zászlóval. A dzsip nem állt meg, csak áthaladt a falun, pár méterre megközelítve a határt.

A lakosok örömükben rizst szórtak az érkezőkre, mások a Hezbollah síita szervezet zászlaját lobogtatták.

A libanoni kormányhadsereg négy évtized óta első ízben térhetett vissza a déli országrészbe, a (nem hivatalos) izraeli határra. Kfar Kila településnek szimbolikus jelentősége van, mivel 2000-ben - 18 év után - rajta keresztül távoztak az utolsó izraeli megszállók. A falu a dél-libanoni országrész keleti csücskében fekszik.

Charles Sejháni dandártábornok közölte, hogy egyelőre nem telepíti csapatait közvetlenül a határra, legalábbis addig nem, amíg helyre nem állítják az invázió során lerombolt drótkerítést. A 10. libanoni dandár a határtól nagyjából egy kilométerre állítja fel táborait.

Az amerikai hírügynökség tudósítója nem látott izraeli katonákat Kfar-Kila környékén. A helybéliek úgy tudják, hogy az izraeliek már elmentek. Sejháni tábornok szerint azonban van még egy állásuk a közelben, amely Metulla izraeli települést fedezi. Szavait megerősítette az ENSZ ideiglenes libanoni erőinek egyik tisztje is.

A libanoni hadsereg állásokat foglalt el a keleti határszektorban Hiám, Kfar Súba, Kuleja és Mardzsajún településeken és környékükön is. A nyugati határvidéket Szúr (Türosz) felől, a tengerparton haladva közelítik meg a katonák.