Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb elmarasztaló jelentés az abu-gréb-i börtön ügyében

2004.08.19. 19:56
Újabb jelentés készült az iraki abu-gréb-i börtönben történt kínzásokról, további tizenkét személyt, CIA ügynököket, katonaorvosokat gyanúsítva meg. A jelentés a visszaélésekért néven nem nevezett magas rangú katonai vezetőket tart felelősnek. Eddig hét katona rendész ellen indult eljárás az ügyben.
Az amerikai szárazföldi hadseregnél elvégzett vizsgálat eredménye szerint magas rangú amerikai parancsnokok hibáztathatók a Bagdad melletti abu-gréb-i börtönben történt visszaélésekért, jelentette csütörtökön a The New York Times című amerikai napilap.

A szóban forgó parancsnokok nem jelöltek ki megfelelő vezetést a börtön élére, nem ellenőrizték alaposan annak munkáját, és nem osztottak be kellő számú katonát az intézmény fenntartására, közölték a lappal védelmi minisztériumi és más katonai tisztségviselők.

A vizsgálatban azonban bizonyíték hiányában személy szerint senkinek a bűnösségét nem állapítják meg, így azét az ezredesét sem, aki vezette a hírszerzési egységet a börtönben - tették hozzá a nyilatkozók, de nevük megadása nélkül, mert, mint mondták, a jelentést még felül fogják vizsgálni, és módosulhat.

A jelentés, amely egy a sok közül a börtönben történt visszaélésekkel kapcsolatban, a jövő hét elején kerülhet a washingtoni kongresszus elé.

Hét személy elen indult eljárás

A George Fay vezérőrnagy vezette nyomozás eredménye szerint legalább kéttucatnyi embert, katonai hírszerzőket, polgári alkalmazottakat és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tisztjeit fogják hibáztatni a börtönben fogva tartott irakiakkal szembeni kegyetlenkedésekért. Ezenkívül vádolnak katonaorvosokat is, mert vagy tanúi voltak a kínzásoknak, vagy tudomásuk volt ezekről, de nem jelentették feletteseiknek.

Ha ezek a vádak beigazolódnak, akkor az illetők ellen indíthatnak büntetőeljárást, vagy sújthatják őket adminisztratív büntetéssel is, a vádak súlyosságától függően. Eddig hét katonai rendész ellen indult eljárás a börtönben történtek miatt. Közülük néhányan úgy vallottak, hogy katonai hírszerzőtisztek parancsára cselekedtek.