Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Katyusákkal támadtak hadihajókra

2005.08.19. 16:38
Terroristák támadtak meg két amerikai hadihajót a jordániai Akaba-öböl kikötőjében. Az orosz gyártmányú rakéták célt tévesztettek, és egy kórházba csapódtak, ahol megöltek egy jordániai katonát. A szomszédos Izraelhez tartozó Eilatot is rakétatalálat érte.

Három rakétát lőttek ki ismeretlenek az amerikai haditengerészet két hajójára a jordániai Akaba-öbölben péntek délelőtt, írja az AP.

Az orosz Katyusák azonban célt tévesztettek, és egy kórházba, illetve egy raktárba csapódtak és megölek egy jordániai katonát.

Az al-Kaida bevállalta

A merényletért az al-Kaida egyiptomi-libanoni ágaként ismert Abdalah Azam Mártír Brigádja vállalta a felelősséget. Interneten publikált közleményük szerint a támadás valódi célpontjai a cionisták voltak. "Mi robbantottunk Tabában és mi lőttünk ki rakétákat pénteken Eilatra is" - áll az egyelőre megerősítetlen hitelességű közleményben, írja a CNN.

A tavaly októberi, harmincnégy halálos áldozatot követelő tabai robbantások után elkövetőként jelentkezett az Abdalah Azam Mártír Brigádja.

Szír és iraki elkövetőket gyanúsítanak

A helyi hatóságok három személy után kutatnak, akik feltételezése szerint a támadók a város bejáratánál lévő raktárépület tetejéről lőtték ki a rakétákat. Kettejük iraki, egyikük szíriai lehetett, és egy kuvaiti rendszámú autót használtak.

A kikötőben várakozó hajók a támadás után azonnal felszedték a horgonyt, és nyílt vizekre mentek.

Az öbölben nem ez volt az első rakétatámadás. Pénteken, izraeli területre, Eilat város térségébe is csapódott rakéta. Az izraeli védelmi tárca egy-két Katyusáról tud. Az üdülőváros 9 kilométerre fekszik légvonalban Akabától, a két város az öböl két szegletében terül el.

Az amerikai hadsereg közlése szerint az egyik rakéta alig tévesztette el az Ashland hadihajót, a Bahrainben állomásozó ötödik flotta parancsnoka szerint a célpont a több ezer fős legénységet, vadászgépeket szállító két hadihajó volt.

Biztonságos helynek számít

Akabár kikötőjében alakították ki az amerikaiak Irak tengeri ellátóközpontját. A város az utóbbi években lett kedvcelt a turisták körében, mert a térség egyik legbiztonságosabb helyének számított.

Az amerikai haditengerészet ellen 2000-ben követtek el súlyos csapást szélsőségesek, a Cole romboló felrobbantásával 17 tengerészt öltek meg. Két elkövetőt, az al-Kaida tagjait, tavaly ítélte halálra egy jemeni bíróság.

Négy másik terrorista 5-10 év börtönt kapott az adeni kikötőben lekövetett támadásokért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?