Auguszta
-4 °C
2 °C

A nedzsefi szent mecset elhagyására szólított fel Szadr

2004.08.19. 23:19
Miután a vallási vezető hadserege nem adta fel a harcot, a szövetségesek bombázni kezdték a várost. Késő este Muktada asz-Szadr felszólította fegyvereseit, hagyják el az Ali Imám mecsetet. Éjjel a szövetségesek támadták Falludzsát is.
A nedzsefi Ali Imám mecset elhagyására szólította fel híveit Mukatada asz-Szadr, de a radikális síita hitszónok csütörtök éjszaka továbbra is elutasította az iraki kormány megadási felszólítását.

A fiatal imám az őt követő fegyveresekhez intézett levelében azt írta: "mielőbb át kell adnotok a mauzóleum kulcsait a legfelsőbb síita vallási hatóságnak, hogy meg lehessen akadályozni a hitetlenek behatolását erre a szent helyre".

Egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy az írás valóban Szadr irodájából származik-e. Eközben az amerikai harckocsik 200 méterre megközelítették az épületet, a síiták egyik legszentebb helyét.

Miután csütörtök délután asz-Szadr nyilvánvalóvá tette, hogy nem adja fel a harcot, kiújultak a harcok Nedzsefben, a szövetséges erők éjszaka AC-130-as katonai gépekkel bombázták a várost.

Nem fogadja el az ultimátumot

Az este történt még, hogy az Irakban elrabolt amerikai újságíró haladéktalan szabadon engedését követelték Muktada asz-Szadr radikális iraki síita vallási vezető közeli munkatársai.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió csütörtök reggel jelentette, hogy egy magát a Mártírok Brigádjának nevező fegyveres csoport elrabolta Micah Garen amerikai újságírót, és azzal fenyegetőzik, hogy 48 órán belül végez vele, ha az amerikai katonákat nem vonják vissza az iraki síiták szent városából, Nedzsefből.

Szadr egyik bizalmasa úgy nyilatkozott, hogy a síita milicisták ellenzik az emberrablást, és már felszólították az emberrablókat a fogoly elengedésére. Szadr egy másik közeli híve elmondta, hogy Szadr munkatársai igyekeznek kapcsolatba lépni az emberrablókkal az amerikai újságíró kiszabadítása érdekében.

Nem fogadja el az ultimátumot

Az iraki ideiglenes kormány csütörtök délelőtt ultimátumot intézett Muktada asz-Szadr radikális imámhoz és a hozzá hű harcosokhoz, hogy tegyék le a fegyvert.

A kormány ultimátumát megelőzően Szadr levelet fogalmazott a Bagdadban még csütörtökön is ülésező nemzeti konferenciának, és amelyben a tűzszünetért cserébe felajánlotta, elhagyja a mecsetet.

Nagy számú páncélos hatolt Bagdad siíta negyedébe

Ugyancsak csütörtökön aknagránát-támadás ért egy rendőrőrsöt a városában, legkevesebb nyolc rendőr halálát és harminc sérülését okozva, közölték kórházi források.

Bagdadban is tovább folytatódtak a harcok a siíta negyedben, Szadr városban, amelynek központjába a BBC tudósítójának beszámolója szerint nagy számú amerikai páncélos indult meg. Jelentések szerint a harcokban egy amerikai életét vesztette.

Bombatámadás érte Bagdadban a Zöld Zónát is, ahol az iraki kormány és a szövetségesek épületei találhatók, itt ülésezik a nemzeti konferencia is.

Falludzsát is bombázzák

Rakétalövedékekkel bombázták amerikai harci gépek péntek hajnalban az iraki Fallúdzsát - közölték a helyszínről szemtanúk. A Bagdadtól nyugatra lévő, többségében szunniták lakta város az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciós erők elleni harc egyik fellegvára. Egyelőre nem tudni, hogy milyen célpontokra mértek csapást a gépek. Az amerikai légierő már eddig is rutinszerű támadásokat hajtott végre a 200 ezer lakosú település ellen, hogy kifüstölje az ott megbúvó terroristákat, de éjszakai bombázást eddig még nem indított.