Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tízezer áldozata van a francia kánikulának

2003.08.22. 13:30
Több mint tízezer áldozata van a franciaországi kánikulának. Ez háromszorosa a New York-i WTC elleni merénylet áldozatainak. A nyaralásból visszatért Chirac elnök csalódást okozott a franciáknak, hogy nem beszélt a kormány felelősségéről, és nem kért bocsánatot a kabinet mulasztásaiért.
Óriási csalódást és vitriolos értékeléseket keltett a francia sajtóban a háromhetes kanadai nyaralásából bronzbarnán hazatért Jacques Chirac elnök első reagálása az augusztusi kánikula nyomán bekövetkezett példátlan humanitárius katasztrófára.

Chirac atyai hangon beszélt

A hőség Franciaországban háromszor annyi áldozatot követelt, mint a New York-i Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott öngyilkos terrormerénylet.

A baloldali irányultságú Libération szemére veti az elnöknek, hogy egyetlen "mea culpára" sem futotta a mintegy tízezer idős ember halálát okozó csapásról szóló első megnyilatkozásában. Chirac csütörtöki televíziós beszédében minden igyekezetét arra összpontosította, hogy elhárítsa a felelősséget kormánya feje fölül.

Atyai hangvételű szózatában az elnök arra vállalt kötelezettséget, hogy megvizsgálják, mik az okai a francia egészségügyi ellátórendszer tragikus működési zavarának.

A Libération kétségbe vonja az elnök szándékának őszinteségét. Ha valóban fel akarja tárni a teljes igazságot, miért nem hívja össze a nemzetgyűlést, s miért nem támogatja a baloldali ellenzék indítványát, amely egy parlamenti vizsgálóbizottság mielőbbi felállítását sürgeti - teszi fel a kérdést a lap.

A kormány nem szólt

A kormányhoz közel álló Le Figaro szerint Jean-Pierre Raffarin kormánya hosszú ideig nem szólalt meg, nem mutatott együttérzést, nem tett semmit, ami igazolhatná, hogy mozgósításban volt. A jobboldali lap rámutat: ez akkor is kommunikációs hiba, ha valamennyi jóérzésű szakértő egyetért abban, hogy senki nem tudta volna elejét venni az időjárási katasztrófának.

Több mint tízezer áldozat

A francia temetkezési vállalat a Párizs körzetében rendelkezésre álló adatai szerint a kánikula következtében mintegy 10 400 - túlnyomórészt idős - francia halt meg. Hivatalos és végleges jelentés egyelőre nincs, várhatólag szeptemberben teszik közzé.

A jelenlegi ismeretek szerint a halottak 82 százaléka a 75 éven felüliek köréből került ki. Franciaország lakosságának 21 százaléka 60 évesnél idősebb, a 75 évnél idősebbek aránya 12 százalék.

Az elhunytak mintegy fele nyugdíjasotthoni gondozott volt, 30 százalék a túlzsúfolt, ágy- és személyzethiánnyal küszködő kórházakban halt meg, az áldozatok 20 százalékát - többségük egyedülálló, magányos öreg - otthonában érte a halál.