Boglárka
19 °C
35 °C

Szaddám emberei robbanthattak az ENSZ-székháznál

2003.08.22. 12:37
Belülről kaphattak információkat a bagdadi ENSZ-székházat felrobbantó merénylők, állítja egy ENSZ-illetékes, aki tudni véli azt is, a biztonsági emberek közül sokan kapcsolatban voltak Szaddám volt titkosszolgálatával.
Iraki biztonsági őrök segítették az ENSZ bagdadi székháza elleni legkevesebb huszonhárom ember halálát okozó öngyilkos merényletet, mondta az AFP francia hírügynökségnek egy ENSZ-illetékes.

Belülről tudták

"Világos, hogy kaptak információkat belülről a merénylet kitervelői" - mondta el a névtelenségét kérő illetékes.

"Ez egy jól előkészített támadás volt, amelynek célpontja Sergio Vieira de Mello volt, ez is világos" - utalt az informátor az ENSZ iraki küldöttségének vezetőjére, aki nem sokkal kórházba szállítása után meghalt.

"A támadók tudták, hogy hol található az épületen belül Vieira de Mello irodája, és tudták azt is, mikor fog dolgozni."

Szaddám emberei dolgoztak ott

Az ENSZ -illetékes úgy tudja, Szaddám Huszein rezsimjének bukása után sok olyan alkalmazottat vettek fel a biztonsági emberek közé, akik kapcsolatban voltak az elűzött diktátor titkosszolgálatával.

Ezen a héten kedden egy Kamaz típusú, több mint két mázsa robbanóanyaggal megrakott teherautó rohant bele az ENSZ bagdadi székházába. A robbanás az épületnek azt a részét rombolta le, ahol Vieira de Mello irodája volt.

A robbanásban több mint húszan meghaltak, a sérültek száma pedig jóval meghaladja a százat.

Beépültek a biztonságiak közé

Az AFP-nek beszámoló tisztviselő megerősítette a New York Times szerdai cikkében megjelent információkat, miszerint a nyomozásba az iraki rendőrséget segítő Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is felvetette ezt a lehetőséget.

Nem akarnak amerikaiaknak látszani

A The New York Times ezen értesülésére reagálva Fred Eckhard ENSZ-szóvivő elmondta, Kofi Annan ENSZ-főtitkár Bagdadba küldte biztonsági tanácsadóját a merénylet körülményeinek kivizsgálására, az összeesküvés-elméletek azonban nem segítik a helyzet feltárását.

A keddi merénylet előtt az ENSZ egyik bagdadi illetékese visszautasította azt az amerikai javaslatot, miszerint a világszervezet székháza körül meg kellene erősíteni biztonsági szolgálatot - nyilatkozta pénteken egy európai diplomata, aki úgy tudja, a később áldozatul esett de Mello nem értesült erről.

A diplomata szerinte az ENSZ nem akart amerikai katonai védelmet az épület körül, hogy még csak a látszatát is elkerülje a szövetséges erőkkel való összejátszásnak.