Ágnes
-1 °C
2 °C

Egy elemző szerint tíz évig is eltarthat Irak megszállása

2004.08.23. 18:05
Az USA Today összesítése szerint a június végi hatalomátadás óta nem változott jelentősen az iraki lázadók által elkövetett merényletek, akciók száma. Az amerikai tengerészgyalogság egyik szakértője szerint, ha a politikai akarat kitart Irak megszállása mellett, akár tíz évig is maradhat az amerikai hadsereg az országban.
Akár tíz évig is eltarthat az amerikai hadseregnek az iraki lázadás leverése, idézett egy amerikai katonai szakértőt hétfői számában az USA Today című napilap.

"Ha megvan a politikai akarat arra, hogy (Irakban) maradjunk, akkor ez a meglátásom szerint tíz éven át fog tartani" - vélekedett Randolph Gangle, a tengerészgyalogsággal szemben felmerülő fenyegetéseket és lehetőségeket elemző központ vezetője.

A tengerészgyalogság egyik iraki felderítő tisztje, Dusty Rhoades ezredes derűlátóbbnak mutatkozott. "Ha körülbelül egy évig sikerül folytatnunk a mostani irányvonalat, akkor a felkelés szétmorzsolódik" - mondta a lapnak. "Az amerikai hadsereget jelenleg nem fenyegeti vereség katonai téren, de teljes győzelmet csak egy iraki kormány arathat" - tette hozzá.

Nem csökkent az erőszak hatalomátadás óta

Az USA Today szerint a Pentagon illetékesei az erőszak visszaesését várták a június 28-i hatalomátadás után, de még júliusban is 1415 támadást hajtottak végre felkelők a júniusban elkövetett 1521-hez képest. Az összesítést az újság készítette a nyilvánosságra hozott katonai statisztikák alapján.

Az amerikai katonák és szövetségeseik ellen napi átlagban elkövetett támadások száma csaknem ugyanolyan magas a hatalom átadása óta, mint korábban: júliusban napi 49 volt az előző hónapban feljegyzett 52-höz képest.

Legtöbb az aknavetős támadás

A rajtaütések csaknem egyharmada aknavetős támadás volt: júniusban 474, júliusban 468. Országúton elhaladó gépkocsioszlopok ellen a múlt hónapban 337 pokolgépes robbantást hajtottak végre (júniusban 382-t) és 99-szer lőtték páncéltörő rakétagránátokkal (júniusban 133-szor). A szóban forgó két hónapban további 400, út mentén elrejtett robbanószerkezetet hatástalanítottak.

A legtöbb támadást Bagdadban hajtották végre júliusban, szám szerint 375-öt, előző hónapban pedig 505-öt. A fővárost az észak-iraki Moszul követi, ahol júniusban 132, míg júliusban 112 ellenséges akciót követtek el, írta a USA Today.