Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bobby Fischer kiadatásáról döntött Japán

2004.08.24. 15:03
Az Egyesült Államokban körözött világhírű sportoló menedékjogi kérelmét elutasították, és elrendelték a kiadatását Japánban. A sakkozó ügyvédei fellebbeztek a döntés ellen.
Elutasította a japán igazságügy-minisztérium kedden Bobby Fischer politikai menedékjog iránti kérelmét, és elrendelte az egykori világbajnok sakkozó kiadatását hazájába, az Egyesült Államokba, közölte a minisztérium egyik tisztviselője.

Bobby Fischer
Nodzava Daidzo igazságügy-miniszter egyben elutasította a sakkozó kiadatás ellen benyújtott fellebbezését.

Mint azt az igazságügy-minisztériumi rendelkezésről beszámoló bürokrata elmondta, a kiadatás elrendelését követően az érintettet normális körülmények között hazaszállítják, azt azonban nem közölte, mi történik Fischer ügyében.

Fischer védői útján rögtön újabb fellebbezést nyújtott be a döntés ellen a tokiói kerületi bíróságon. A nagymester egyik ügyvédje azt mondta, a bíróság általában egy hónap alatt bírálja el a kiadatással kapcsolatos ügyekben írásban benyújtott kérelmeket.

Tizenkét éve akarják megfogni

A 61 éves volt sakkozót 1992 óta körözik hazájában az egykori Jugoszlávia ellen elrendelt gazdasági szankciók megsértéséért. Fischer ugyanis éppen a szankcióval sújtott országban játszott le egy mérkőzést régi riválisával, Borisz Szpasszkijjal, a meccs győzteseként hárommillió dollár ütötte az amerikai markát.

A következő tizenkét évben Fischer kizárólag olyan országokban tartózkodott, melyek nem kötöttek kiadatási szerződést az Egyesült Államokkal - így Magyarországon is megfordult a kilencvenes években.

Bobby Fischert július közepén vették őrizetbe Tokió egyik repülőterén, amint a hatóságok szerint hamis papírokkal megpróbált Japánból a Fülöp-szigetekre távozni.

Fischer 1972-ben lett a szovjetunióbeli Borisz Szpasszkij legyőzésével a világ legjobbja, győzelme az Egyesült Államoknak hidegháborús sikert jelentett. A bajnoki címét három évvel később vesztette el, amikor nem engedték neki, hogy az Anatolij Karpovval játszon, aki így automatikusan megszerezte a címet.

A zsidó származású Fischer az utóbbi két évtizedben antiszemita kijelentéseivel keltett feltűnést. Az Egyesült Államokba például azért sem akar visszatérni, mert az "a zsidók ellenőrzése alatt áll".