Géza
-11 °C
-4 °C

Az iraki katonaság körülzárta a nedzsefi mecsetet

2004.08.24. 16:03
A siíta szent helyet kedden sem hagyták el Muktada asz-Szadr radikális vallási vezető híve, annak ellenére, hogy múlt héten erre ígéretet tettek. Az iraki kormány tagadja, hogy a mecset lerohanása lenne céljuk. Kedden merényletet kíséreltek meg két iraki miniszter ellen, az akcióban öt testőr meghalt.
Az iraki nemzeti gárda egységei körülvették, és kétszáz méterre megközelítették kedden a Muktada asz-Szadr radikális síita vezette lázadók támaszpontjául szolgáló mecsetkomplexumot a dél-iraki Nedzsefben, jelentette be Házem Saalán iraki védelmi miniszter.

A szent hely elleni roham azonban nem áll a küszöbön, mondta a politikus az al-Arabíja arab nyelvű televíziócsatornának adott nyilatkozatában.

Nedzsef kormányzója ugyanakkor azzal fenyegetőzött: az iraki nemzeti gárda készen áll arra, hogy "megtisztítsa" Ali imám mauzóleumát a síita milicistáktól, ha azok nem távoznak "gyorsan" a szent helyről.

Nedzsefi lakosok beszámolói szerint a lázadók és az amerikaiak támogatta iraki erők között a harcok jelenleg is folynak, a csatazaj városszerte jól hallható.

Muktada asz-Szadr iraki síita vallási vezető múlt héten tett ígéretet arra, hogy fegyveresei elhagyják a mecsetet, ám kikötötte, hogy oda katonák nem tehetik be a lábukat, a szent hely kulcsait Ali asz-Szisztáni iraki síita nagyajatolláhnak.

Rakétatalálat érhette a mecsetet

A nedzsefi lázadók egyik rakétája valószínűleg kedden megrongálta Ali imám nedzsefi mauzóleumát, levitte a fal egy darabját, jelentették közleményben az iraki amerikai erők egy amerikai pilóta beszámolójára hivatkozva.

A lázadók és az amerikai erők egymást vádolják azzal, hogy nem tartják tiszteletben a szent helyet, annak közelében támadják a másikat. Ha súlyos kár éri a mauzóleumot, akkor az valószínűleg ki fogja váltani az iraki lakosság nagyobb hányadát alkotó síiták felháborodását.

További események Irakban

  • Az iraki ideiglenes kormány két minisztere túlélt egy merényletet Bagdadban, öt testőr életét vesztette
  • Baszrában siíták tüntettek azért, hogy az amerikai erők hagyjanak fel Nedzsef ostromával
  • A Donald Rumsfeld védelmi miniszter által kijelölt bizottság várhatóan kedden közli jelentését az Abu Gréb-i börtönben történt kínzásokról

A BBC értesülése szerint a mintegy három hete óta tartó nedzsefi harcokban az egészésgügyi dolgozókból öten haltak meg, és húszan megsebesültek. A város egészségügyi vezetője mindkét oldalt hibáztatja a történtekért, és elmondta, olykor még a vöröskeresztes járművekre is tüzet nyitnak.

A BBC helyszíni tudósítójának beszámolója szerint a mecset körül minden le van rombolva, és az egész belvárost elöntötte az erőszak.