Olivér
4 °C
8 °C

Bush magyar származású háborús hőst tüntetett ki

2005.08.24. 19:47
Fél évszázad után kapta meg a Medal of Honor-kitüntetést, a legrangosabb amerikai állami elismerést a magyar származású Rubin Tibor, aki a mauthauseni koncentrációs tábort is megjárta, és harcolt Amerika oldalán a koreai háborúban is. A kínai fogságban több tucat katonatársát mentette meg, volt, hogy egyedül védett egy lőállást folyamatos tűzben.

A harc közben tanúsított bátorságért járó legmagasabb elismeréssel, a Medal of Honor becsületrenddel tüntet ki George Bush amerikai elnök szeptemberben egy magyar holokauszttúlélőt.


Rubin Tibor fiatalon

Rubin Tibor az amerikai hadsereg katonájaként a koreai háborúban 24 órán át egyedül védett egy dombot a több hullámban támadó ellenséggel szemben, hogy biztosítsa századának visszavonulási útvonalát, adta hírül a New York-i székhelyű JTA zsidó hírügynökség.

A pásztói születésű, Kaliforniában élő 75 éves Rubin Tibort szeptember 23-án tüntetik ki egy fehér házi ünnepségen, s a Pentagonban is ünnepséget rendeznek a tiszteletére.

Rubin Tibort 13 éves korában hurcolták a mauthauseni koncentrációs táborba, ahol két évet töltött. Szülei elpusztultak, de neki sikerült életben maradnia a tábor amerikai felszabadítóinak megérkezéséig. 1948-ban telepedett le New Yorkban, majd 1950-ben jelentkezett a szárazföldi erők kötelékébe, hogy Koreában harcoljon.

Koncentrációs táborban edződött


Támogató grafika (Art Seiden)

1950. november 1-én megsebesült, és az észak-koreaiak oldalán harcoló kínaiak fogságba esett. A túlélésből már alapos kiképzést kapott Rubin életét kockáztatva éjszakánként a táboron kívüli raktárakból szerzett élelmet, amelyet megosztott fogolytársaival. A volt foglyok tanúságtétele szerint szerint ezzel 35-40 társuk életét mentette meg.

A fogság két és félig tartott számára, ez idő alatt többször elutasította kínai fogva tartóit, akik felajánlották neki, visszatérhet a kommunista Magyarországra.

Volt bajtársai, veteránszervezetek és kongresszusi képviselők évtizedeken át szorgalmazták kitüntetését, de kérelmük csak most talált meghallgatásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?