Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A Vöröskereszt kivonul Irakból

2003.08.25. 21:17
A nemzetközi segélyszervezet a bagdadi ENSZ-székház elleni támadás után határozta el magát a lépére, amelyet más segélyszervezetek is követhetnek majd.
A Nemzetközi Vöröskereszt jelentősen csökkenteni fogja tagjainak Bagdadban dolgozó létszámát, miután figyelmeztetést kaptak, hogy az egészségügyi szervezet is terrorista támadások célpontjává válhat.

Nincsenek biztonságban

A vöröskereszt szóvivője nem kívánta pontosítani a létszámcsökkentés számadatait, annyit azonban elárult, egész Irakban csupán ötven munkatársuk fog maradni. A vöröskereszt ugyanis attól tart, hogy az amerikaiak képtelenek megteremteni a biztonságot az országban.

A BBC egyik bagdadi tudósítója szerint ez a lépés könnyen odáig vezethet, hogy más nemzetközi segélyszervezetek is elhagyják majd az országot, mivel látják, hogy az amúgy kitartónak számító Vöröskereszt szedte a sátorfáját. Erre a a lépésre hétvégén már elhatározta magát egy spanyol egészségügyi szervezet.

Mások is gondolkodnak

Más szervezetek is elkezdték áttekinteni bagdadi tartózkodásuk kockázatait - írja a BBC - a múlt heti ENSZ-székház elleni merénylet után, amelyben több, mint húsz ember lelte halálát.

A Vöröskereszt eddig két munkatársát vesztette el, és bejelentette, hogy a mostanin túl további létszámcsökkentésekre határozza el magát, ha újabb merényleteket követnek el ellenük.

A világszervezet Bagdadban elsősorban a kórházak gyógyszerrel és különböző eszközökkel való ellátását végzi, segít az eltűnt hozzátartozók megtalálásában, és támogatja az egyetlen mentális betegeket ellátó bagdadi kórházat.