Ágnes
-1 °C
2 °C

Nedzsefbe indult a legnagyob siíta méltóság

2004.08.25. 14:13
Londoni szívműtétje után a nedzsefi helyzet rendezésére Irakba érkezett Asz-Szisztáni siíta nagyajatolláh, az egyetlen személy, akire Muktada asz-Szadr lázadó vallási vezető hallgat. Szerdán az iraki hadsereg gárdistái még szorosabbra fogták a mecsetegyüttes köré vont ostromzárat, de átfogó támadást nem indítottak.
Asz-Szisztáni nagyajatolláh szerdán Londonból jövet Kuvait felől beutazott Irakba, és az ostromgyűrűbe zárt Nedzsef szent városa felé tart.

A nagyajatolláh egyik vallási követője a szomszédos Kerbela városában bejelentette, hogy már több tucat autóbusz áll készenlétben, hogy önkénteseket vigyen a zarándokvárosba.

Visszaeszerezné befolyását

Az iraki főpap szerdán kiadott nyilatkozatában "a nedzsefi menet" céljaként a vérontás megelőzését, az Ali imám szentélyének megmentését, valamint az ostromnak és a fegyveres harcosok jelenlétének megszüntetését jelölte meg, de egyúttal az amerikaiak elűzésére is felszólított.

A Reuters szerint asz-Szisztáni hirtelen hazatérése és az, hogy általános mozgósítást rendelt el hívei körében arra utalhat, hogy megpróbálja visszaszerezni befolyását, a nedzsefi harcokban politikailag is megerősödött, az ellenállás jelképévé váló asz-Szadrtól.

Asz-Szadr egyik szóvivője az al-Arabíjja arab nyelvű televíziónak úgy nyilatkozott, hogy asz-Szadr Mehdi hadserege hajlandó tárgyalásokat folytatni asz-Szisztánival, és hajlandók felhagyni a vérengzéssel, ha erre felszólítják őket. Asz-Szadr egyébként ugyancsak felszólította híveit, hogy induljanak el Nedzsefbe.

Ostromgyűrű ostrom nélkül

Eközben amerikai páncélozott járművek szerda hajnalban 20 méternyire megközelítették Ali imám mauzóleumát az iraki Nedzsefben, és elitkatonák lövik annak minden bejáratát.

Kedden egész éjjel heves tűzpárbaj folyt az amerikai erők és a mauzóleumban magukat elsáncoló síita lázadók között.Hajnalra a harckocsik 80 méternyire közelítették meg a bejáratot, és lassan mozogtak a mauzóleum nyugati része felé az óvároson keresztül, a többi páncélozott jármű pedig 20 méter távolságba került a bejárattól.

Az iraki hadsereg segéderejének, a nemzeti gárdának több száz tagját kedd este bevetették a nedzsefi óvárosban, ami azt sejtette, hogy azonnal megrohamozzák a mauzóleumot.

Házem Saalán iraki védelmi miniszter kedden néhány órás ultimátumot adott a lázadóknak. A roham azonban még nem történt meg, a gárdisták egyelőre járőröznek a környező utcákban, mintegy 300 méterre a helytől.

Aknatámadás a lengyel nagykövetség ellen

Aknatámadás érte szerdán Lengyelország bagdadi nagykövetségét, jelentette be Varsóban egy lengyel kormányilletékes. Két aknalövedék érte a bagdadi lengyel külképviseletet, de senki sem sérült meg.