Bernadett
-2 °C
4 °C

Vérontás Kúfában, tárgyalás Nedzsefben

2004.08.26. 17:32
Összesen hetvennégyen vesztették életüket Irakban, amikor kétszer is aknatámadás ért siíta hívőket egy kúfai mecsetnél, illetve a szomszédos városból a Nedzsefbe vezető úton. Az utóbbi támadást az iraki hadsereg gárdistái követték el, még nem tudni miért. A nagyajatolláh délutánra megérkezett Nedzsefbe, és tárgyalásokat kezdett Muktada asz-Szadrral. Az iraki kormány huszonnégy órás tűzszünetet rendelt el.
Tárgyalások kezdődtek csütörtök délután Nedzsefben Ali asz-Szisztáni iraki síita nagyajatolláh és Muktada asz-Szadr síita radikális vezető között, jelentette be Szisztáni szóvivője. Az egyenlőre nem világos, hogy a két vezető személyesen tárgyal-e, vagy szóvivőik útján.

24 órás fegyverszünet a tárgyalásokra

Korábban az iraki miniszterelnök, Ijád Allávi huszonnégy órás fegyverszünetet rendelt el, asz-Szisztáni látogatásához igazodva. "Ez az utolsó lehetőség arra, hogy megfékezzük a további, ártatlanokat sújtó vérengzéseket" - nyilatkozta Allávi.

Az amerikai katonák és a kormány fegyveresei állásaikban maradnak az elkövetkező huszonnégy órában, jelentette be Adnan al-Zorfi, Nedzsef kormányzója. A két síita vezetőnek tehát egy napja van a helyzetből való békés kilépésre, ha viszont nem születik áttörő megoldás, úgy valószínűleg folytatódnak a harcok.

A síita szent városba való érkezése után Szisztáni felszólította az őt követő több tízezer hívét, hogy várjanak a város falain kívül, amíg a tárgyalások folynak, ennek ellenére jelentős tömeg nyomult be Ali imám nedzsefi mauzóleumába, amelynek kapuit kinyitották Szadr fegyveres milíciája, a Mahdi Hadserege harcosai.

Csütörtök délelőtt - még a fegyverszünetet megelőzően - aknatámadás érte az iraki Kúfa város nagymecsetét. A kúfai mecset elleni támadás után az országúton Nedzsef felé vonuló siíta hívők tömegét is aknatámadás érte; őket az iraki nemzeti gárda tagjai támadták meg, még nem tudni miért. A történtekről a Reuters fotóriportere számolt be. A két támadásban hetvennégyen vesztették életüket és legalább háromszázhetvenhatan megsérültek, jelentette az egészségügyi minisztérium.

Nedzsef városába keletről bejutni próbálkozó síitákra is tüzet nyitottak a kormány katonái. Később legalább tízen vesztették életüket Szisztáni hívei közül, amikor egy fegyveres Nedzsefben tüzet nyitott a rendőrökre, akik viszonozták a lövéseket.

Kúfa csupán néhány kilométerre északkeletre fekszik Nedzseftől, ahol az amerikai erők három hét óta heves harcot vívnak Szadr lázadóival. E harcokat megelőzően a hitszónok péntekenként rendszeresen a nagymecsetben prédikált. A városban jelentős támogatói bázisa van Szadrnak.

Szisztáni Bászrából Nedzsefbe indult

A kúfai nagymecsetben azért gyűlt össze a több ezer ember, hogy Szisztáni felhívására Nedzsefbe menjen, a "helyzet rendezésére". A nagymecset környékén összegyűltek az amerikai erőket vádolták az aknatámadás elkövetésével. Ali asz-Szisztáni csütörtök reggel több ezer támogatója kíséretében indult el a dél-iraki Bászrából a négyszáz kilométerrel északabbra található Nedzsefbe.

A kormánnyal tárgyalt a rendezési tervről

Szerdán Ijád Allávi iraki miniszterelnök az ideiglenes kormány két miniszterét küldte Bászrába, hogy a nedzsefi válság megoldásáról tárgyaljon Szisztánival.

Az iraki síiták legbefolyásosabb vezetője hárompontos tervet dolgozott ki a robbanással fenyegető patthelyzet feloldására, első lépésben a külföldi csapatok távoznának a szent városból és vidékéről, ezt követően minden fegyvert kivonnának Nedzsefből - vagyis a Szadr követőiből álló Mahdi Hadseregének el kellene hagynia Ali imám mauzóleumát és a várost.

Végül pedig helyreállítanák a törvény uralmát, ami burkoltan a milicisták lefegyverzését jelenti, és a rendfenntartást az iraki rendőrség venné át. A nagyajatolláh tervében az is szerepel, hogy "az iraki kormány kártalanítja a legutóbbi harcokban érintett összes személyt".

Súlyos veszteséget okoztak merényletek az olajkivitelnek

Szabotőrök támadást intéztek mintegy húsz olajvezeték ellen Dél-Irakban, legalább harmadával csökkentve az ország fő olajtermelő térségének kivitelét, közölte egy vezető iraki olajipari személyiség.

A vezetékcsoportot szerda éjjel gyújtották fel a Bászrától 30 kilométerre délnyugatra fekvő Berdzsaszíja közelében, a vezetékek még csütörtökön is égtek. Dél-Irak olajexportja naponta átlagosan 1,85 millió hordó, s az idézett tiszviselő elmondása szerint ez a mennyiség 1,2 millió hordóra esett a szerdai szabotázsakciók következtében.