Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az amerikaiak vontatták be a magyar páncélosokat Irakba

2004.08.27. 15:53
Nem tudtak Irakba vonulni azok a magyar harci járművek, amelyek megérkezésük után nem sokkal lerobbantak Kuvaitban. A hiba oka valószínűleg az lehetett, hogy a járművek technikai személyzete nem számolt a trópusi hőséggel. A honvédség már helyreállította a hibát.
Alig néhány órán belül négy magyar harci jármű is meghibásodott Kuvaitban. A BTR 80-A típusú páncélozott szállító járművek néhány héttel ezelőtt, hajón érkeztek a közel-keleti országba, ahonnét Irakba indultak, a magyar kontingens korábban meghibásodott járműveinek pótlására, értesült a HavariaPress.

A lerobbant páncélos
#alt#
A BTR-80A a Magyar Honvédségben rendszeresített páncélozott szállító harcjármű. Páncélozottsága feladatának megfelelően nem jelentős, jellemzően csak a kézi lőfegyverek ellen véd. Fegyverzete egy darab 2A72 típusú 30 mm-es gépágyú. A tizennégy és fél tonnás járművet 10 850 köbcentis, kétszázhatvan lóerős motor hajtja. A gumikerekes BTR-80A terepen gyengébben teljesít, mint a honvédségnél szintén rendszeresített BMP-1-es, a békefenntartó feladatok során azonban gyakoribb a műúton történő szállítás. Ez utóbbi követelménynek a BTR felel meg igazán. Ilyen típusú jármű ellen követtek el pokolgépes merényletet júniusban, a robbanásban egy magyar csapatvezető, Nagy Richárd meghalt.
Nem hűt jól a fagyálló

Az indulás után azonban jó állapotuk és felkészítettségük ellenére alig néhány órán belül mind a négy jármű lerobbant. A HavariaPress információi szerint mindegyiknek felforrt a hűtővize, ráadásul az egyiknek még a fékdugattyúi is besültek.

A honvédségnél még nem zárult le annak vizsgálata, hogy mi okozta a meghibásodást, a hírügynökség azonban úgy tudja, hogy az esetet emberi mulasztás okozhatta.

A kezelők ugyanis az indulás előtt elfelejtették a hűtőventillátort kényszerhajtásra kapcsolni, nem gondolva arra, hogy az automatika nem biztosít megfelelő hűtőteljesítményt a sivatagi hőségben.

Ráadásul a járművekbe fagyálló folyadékot is töltöttek, ami a hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint nagy melegben csökkenti a víz hűtőképességét. Azt egyelőre nem tudni, ki adott parancsot arra, hogy a trópusi körülmények között üzemelő gépekbe fagyállót töltsenek.

Irak meghódítása

A járműveket végül az amerikaiaknak kellett bevontatniuk Irakba. A hírügynökség érdeklődésére a HM sajtóosztályán szűkszavúan mindössze annyit közöltek, hogy a keletkezett hibákat már elhárították, és a járművek újra üzemképesek.